Bursa a crescut uşor, însă prudenţa investitorilor a menţinut lichiditatea la un nivel redus

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,23%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare, astfel că lichiditatea nu a depăşit 12 milioane lei.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 14:29
Bursa a crescut uşor, însă prudenţa investitorilor a menţinut lichiditatea la un nivel redus

Piaţa a fost pe creştere încă din primele minute, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse. La ora 11:15 au fost realizate două transferuri negociate cu 0,072% din titlurile Fondului Proprietatea, pentru 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), care au ridicat lichiditatea pieţei acţiunilor.

Deal-urile au asigurat 41% din valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiuni la BVB, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro). Lichiditatea a fost, astfel, de aproape trei ori mai mare decât rulajul şedinţei precedente, de doar 4,3 milioane lei (961.000 de euro). Bursa a consemnat luni cel mai redus rulaj din ultimele 13 luni.

Tranzacţiile negociate cu titlurile FP au fost realizate la 0,491 lei, preţ cu 0,72% peste închiderea de luni, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,78%, la 0,4913 lei. Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu un rulaj, de 2,5 milioane lei.

Directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede că piaţa va fi apatică şi rulajele vor rămâne reduse cel puţin până la alegerile locale din iunie, când investitorii îşi vor putea forma o părere despre preferinţele politice ale românilor şi vor putea estima ce partide vor fi la guvernare după alegerile parlamentare din toamnă.

„După ce au trecut datele de înregistrare pentru dividende, când majoritatea investitorilor şi-au restructurat portofoliile după preferinţe, majoritatea aşteaptă veşti noi care să îi determine să intre în piaţă fie pe vânzare, fie pe cumpărare. Cum raportările financiare pe primul trimestru au fost în jurul datelor de înregistrare pentru dividende şi AGA, alte impulsuri interne nu ar mai putea fi decât rezultatul alegerilor din iunie”, a declarat Tod pentru MEDIAFAX.

Totodată, investitorii aşteaptă şi rezultatul alegerilor parlamentare programate pentru iunie în Grecia, întrucât de deciziile pe care le va lua viitorul guvern vor depinde foarte mult viitorul Greciei în zona euro şi sistemul financiar european, crede brokerul.

La închiderea pieţei principale, cele mai lichide zece acţiuni plasau indicele BET cu 0,63% peste nivelul de luni, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,22%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,59%.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,53% peste nivelul şedinţei precedente. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Probabil că până la jumătatea lui iunie nu vor fi mişcări ample în piaţă, volume foarte-foarte mici şi o direcţie neclară a pieţei. Din păcate şi dividendele care de obicei mai impulsionau piaţa pe timpul verii se vor lasa aşteptate anul acesta, întrucât multe companii au planificat plăţile în toamnă, iar Fondul Proprietatea, care ar fi vrut să le plătească mai repede, nu o poate face din cauza litigiilor. În concluzie, toate premisele sunt să avem o piaţă mai animată fie în sus, fie în jos, abia din a doua jumătate a lunii iunie”, a mai spus Tod.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1 milion de lei, iar preţul a stagnat la 0,4495 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 264.000 de lei, valoare cu 38% peste rulajul de luni, de 192.000 de lei.

Titlurile firmei Romanofir Tălmaciu (ROOF) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 156.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 24,91%, la 6 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, datorită evoluţiei pozitive a burselor din Asia, sprijinite de speranţele privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare a creşterii economice în China, însă investitorii încă sunt atenţi la situaţia băncilor spaniole.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...