Bursa a deschis în stagnare şedinţa de marţi, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, la deschiderea şedinţei de marţi, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 953.000 de lei.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 08:01
Bursa a deschis în stagnare şedinţa de marţi, pe un rulaj redus

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu doar 0,16%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu 0,17% peste închiderea şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a rămas în imediata apropiere a nivelului de luni.

Fluctuaţii nesemnificative au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB. Indicele extins BET-XT a crescut cu numai 0,08%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În primele 30 de minute ale şedinţei au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de un sfert din companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au însumat 953.000 de lei (213.000 de euro), sumă din care o treime au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 331.000 de lei.

Titlurile Fondului au crescut foarte uşor, cu 0,13%, la 0,77 lei. În şedinţa precedentă, acţiunile FP au coborât cu peste 1%, după ce joi şi vineri au urcat cu peste 5%, în urma aprobării dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni a început marţi şi compania este dispusă să plătească 600 milioane lei (134,3 milioane euro) pentru acest pachet. La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă încă de joi. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,7%, susţinute de progresele înregistrate în SUA privind problemele legate de datoria publică.

Te-ar mai putea interesa și
Clubul de fotbal Rapid va avea în acest an un buget de 7 milioane de euro, iar în următorii doi de 10 și 14 milioane de euro
Clubul de fotbal Rapid va avea în acest an un buget de 7 milioane de euro, iar în următorii doi de 10 și 14 milioane ...
Omul de afaceri Dan Şucu a anunţat, miercuri, în conferinţa de presă în care a fost prezentat ca acţionar cu 50% la clubul de fotbal FC Rapid Bucureşti, că gruparea giuleşteană va avea în......
Guvernul Ciucă a adoptat un memorandum ce privește constituirea a patru scheme de ajutor de minimis în valoare de 777 de milioane de lei
Guvernul Ciucă a adoptat un memorandum ce privește constituirea a patru scheme de ajutor de minimis în valoare de 777 ...
Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind încadrarea a patru scheme de ajutor de minimis în politicile economico-bugetare ...
Grupul francez Faurecia ia în calcul să vândă mai multe active, după preluarea rivalilor germani de la Hella
Grupul francez Faurecia ia în calcul să vândă mai multe active, după preluarea rivalilor germani de la Hella
Producătorul francez de componente auto Faurecia analizează posibilitatea vânzării unor active care nu au legătură ...
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este "exclus" să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor ...