Bursa a închis în scădere, în linie cu bursele europene

Bursa a scăzut maţi cu 0,61%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri a pierdut din câştigul înregistrate luni, pe rulaje în scădere.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 17:17
Bursa a închis în scădere, în linie cu bursele europene

Creşterea de luni a fost determinată de declaraţia vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache, care a afirmat că este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să permită SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.

După creşterile de 1,2% – 3,2% afişate luni, acţiunile celor cinci SIF-uri au deschis şedinţa de marţi în scădere uşoară, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.

La finalul zilei, titlurile SIF-urilor înregistrau scăderi cuprinse între doar 0,05% şi 0,87%.

„Am asistat la creşteri de 20-30% în ultimele două luni, de aceea mă aştept ca volatilitatea să fie mai ridicată. Consider însă aceste corecţii normale şi sănătoase pentru continuarea trendului început în luna noiembrie. Ştirile legate de cvorum şi prag le consider incluse în preţ”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET-FI, care include acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,8%. Acţiunile Fondului au scăzut şi marţi, pentru a treia şedinţă consecutiv. Cotaţia acţiunii a coborât cu 0,96%, la 0,829 lei.

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,65% sub ziua anterioară.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,8% şi, respectiv, cu 0,71%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

„Momentan nu văd motive de îngrijorare. Consider că sunt corecţii de trend, care vin după mai multe zile consecutive de creşteri. Ceea ce evidenţiem însă după aceste două zile de scăderi este faptul că volumele pe care s-au produs aproape s-au înjumătăţit, fapt care vine să confirme ideea că apetitul investitorilor faţă de activele riscante ramâne la un nivel ridicat”, a mai spus Păşălan.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,01 milioane lei (5,95 milioane euro), sub rulajul şedinţei anterioare, de 37,22 milioane lei (8,19 milioane euro)

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile FP, cu operaţiuni de 5,06 milioane lei. Rulaje importante au afişat şi acţiunile Romgaz (4,47 milioane lei) şi SIF Oltenia (2,18 milioane lei).

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut puternic, cu 14,94%, pe un rulaj de 1,68 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,631 lei. Preţul a urcat anul trecut de 4,7 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact.

Marile pieţe europene consemnau scăderi uşoare la finalul sesiunii locale, de până la 0,14%. Bursa din Statele Unite a deschis însă în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi după date privind vânzările de retail mai bune decât cele anticipate de analişti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...