Bursa a scăzut cu 0,4% în prima parte a zilei, pe un rulaj asigurat din nou de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,44% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, SIF Oltenia şi Erste.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 12:06
Bursa a scăzut cu 0,4% în prima parte a zilei, pe un rulaj asigurat din nou de câteva acţiuni

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute de tranzacţionare, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

La mijlocul şedinţei, transferuri de peste 500.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de acţiunile Fondului Proprietatea (4,4 milioane lei), OMV Petrom (4,6 milioane lei, din care două deal-uri de 3,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,1 milioane lei, din care un deal de 2,2 milioane lei) şi Erste (1,7 milioane lei).

Cele patru acţiuni au asigurat, astfel, peste 80% din lichiditatea pieţei, de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro). Rulajul este, totuşi, cu 73% peste valoarea tranzacţiilor din prima parte a zilei anterioare, de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

În prima parte a şedinţei de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,42% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,53%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,41%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,19% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,8%, la 0,804 lei, iar în cadrul unor tranzacţii preţul a coborât chiar până la pragul de 0,8 lei/acţiune.

Titlurile Romgaz (SNG) au urmat linia pieţei şi au scăzut cu 0,2%, la 34,48 lei, pe un rulaj de doar 231.000 de lei. În acelaşi timp, pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 1,04%, la 10,66 dolari (35,29 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 6.686 acţiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost rulate 5.669 certificate de depozit Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz. Operaţiunile de la Londra au cumulat aproape 61.000 de dolari (202.000 de lei).

Cotaţia acţiunilor Romgaz de la BVB este cu 14,93% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,5% şi, respectiv, cu aproape 21% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu aproximativ 0,4%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Pieţele au deschis ziua în scădere după datele sub estimări privind industria prelucrătoare din China şi publicarea minutei şedinţei de politică monetară din luna octombrie a Rezervei Federale a SUA, care a indicat că programul de achiziţii de obligaţiuni ar putea fi redus în următoarele luni.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane daneze (circa 8,5 miliarde euro), în anul fiscal 2023, în condițiile în......
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...