Bursa a scăzut cu 0,5%; investitorii au continuat să vizeze ofertele Romgaz şi Fondul Proprietatea

Bursa a scăzut cu 0,47% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care rulajele au continuat să fie reduse, iar atenţia investitorilor a rămas axată pe oferta de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz şi pe operaţiunea prin care FP vizează să răscumpere 4,35% din titlurile proprii.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 12:03
Bursa a scăzut cu 0,5%; investitorii au continuat să vizeze ofertele Romgaz şi Fondul Proprietatea

Atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe oferta pentru vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Romgaz, având în vedere că luni este ultima zi în care micii investitori beneficiază de discountul de 5% acordat pentru subscrierile de până la 10.000 de acţiuni.

Discountul va fi de 3% începând de marţi şi până joi, când este ultima zi a ofertei. Micii investitori beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Până luni la ora 13:00, în sistemul Bursei au fost înregistrate aproape 6.000 de ordine de subscriere pentru un volum de acţiuni care depăşeşte de 2,1 ori numărul titlurilor alocate pe această tranşă. Investitorii au alocat, astfel, 592,4 milioane lei (133,4 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă.

Puţin peste 5.800 de ordine au fost plasate pentru pachete de cel mult 10.000 de acţiuni, iar 121 de ordine au fost pentru pachete care depăşesc 10.000 de titluri.

Investitorii au vizat şi oferta de cumpărare prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, plasând 725 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,421 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de patru ori. FP vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,1 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu aproape 22% peste cotaţia la care erau acţiunile FP la bursă la mijlocul şedinţei de luni, de 0,785 lei.

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,48%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,72% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,35% şi, respectiv, cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro), cu 16% mai puţin decât valoarea transferurilor din prima parte a şedinţei precedente, de 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro). Aproape 60% din rulajul de luni a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile Băncii Transilvania (1,6 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,5 milioane lei).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 0,36%, la 1,365 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,785 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în stagnare, iar piaţa de la Paris era în scădere cu aproape 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan impune noi reguli pentru desfășurarea evenimentului Străzi Deschise
Nicușor Dan impune noi reguli pentru desfășurarea evenimentului Străzi Deschise
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că în urma consultării cu societatea civilă au fost stabilite o serie de măsuri pentru a asigura liniştea în timpul evenimentului......
Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, până la maximele ultimelor două luni
Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, până la maximele ultimelor două luni
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă ...
Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune, de astăzi, cereri de finanţare
Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune, de astăzi, cereri de finanţare
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că solicitanţii de microgranturi în domeniul ...
Ministrul de externe Lavrov acuză Kievul că refuză să negocieze
Ministrul de externe Lavrov acuză Kievul că refuză să negocieze
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să ...