Bursa a scăzut cu 1%. Unii investitori au vândut pentru a subscrie la oferta Romgaz

Bursa a scăzut cu 1,04%, într-o piaţă unde micii investitori au vândut acţiuni din portofoliu pentru a face rost de lichidităţi cu care să subscrie la oferta Romgaz, după ce au fost anunţate preţurile la care se va derula operaţiunea.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 14:22
Bursa a scăzut cu 1%. Unii investitori au vândut pentru a subscrie la oferta Romgaz

Piaţa a fost pe scădere uşoară încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse.

Cotaţiile au început să scadă mai vizibil şi volumele au crescut uşor, după ce au fost anunţate preţurile din oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz. Astfel, acţiuni importante, precum BRD, Transelectrica, OMV Petrom, SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania au coborât cu până la 1,5%.

„Cred că scăderile au fost determinate de anunţul privind oferta Romgaz. În special investitorii de retail marchează din poziţii pentru a putea subscrie începând de luni în oferta Romgaz. Graba cu care începe oferta se vede şi în reacţia de vânzare a investitorilor din piaţă. Nu sunt volume foarte ridicate, ceea ce arată că investitorii instituţionali au pregătite suficiente fonduri pentru a subscrie”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Oferta ar urma să înceapă luni şi să deruleze până la finalul lunii octombrie atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

„În perioada desfăşurării ofertei Romgaz, cred că piaţa va fi destul de puţin lichidă, ţinând cont şi de oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea. Este posibil să mai vedem şi alte marcări de poziţii în săptămâna viitoare. Cred că această situaţie va aduce oportunităţi şi pentru alte companii în piaţă, deoarece vom avea preţuri atractive. Probabil că după finalizarea ofertei Romgaz o mare parte din sumele de bani neutilizate vor reveni către celelalte companii şi vom asista la o creştere semnificativă a lichidităţii”, a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,51% sub ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,49%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,77%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,32% sub închiderea de joi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,1 milioane lei (6,1 milioane euro), cu aproape 60% peste rulajul de joi, de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,7 milioane lei), SIF Oltenia (5,2 milioane lei, din care două deal-uri de 480.000 de lei), Erste (2,2 milioane lei) şi un deal cu titluri Transgaz (aproape 1,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,75%, la 0,79 lei.

Investitorii au suprasubscris de 2,5 ori oferta lansată de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni, doar din trei ordine fiind depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Oferta a început marţi, iar până vineri au fost plasate 381 de ordine pentru 1,505 miliarde de acţiuni, reprezentând 10,93% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au fost realizate, vineri, de operaţiuni în valoare cumulată de 775.000 de lei. Preţul a scăzut pe piaţa principală sub cel din oferta derulată de companie pentru listarea la Bursă, de 11,2 lei/acţiune. La finalul zilei, drepturile de alocare Nuclearelectrica erau cotate la 11,13 lei, preţ în scădere cu 1,24%.

Cotaţia este cu 0,62% sub preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 2,45% şi, respectiv, cu 8%.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cu 0,4% în această săptămână, plasându-se la finalul şedinţei de vineri cu 1,31% sub nivelul din luna septembrie. În acelaşi timp, BET-C este pe plus cu 12,61% faţă de nivelul de la finalul anului trecut.

Indicii BET şi BET-FI au coborât cu 0,28% şi, respectiv, cu 0,33% în această săptămână. Astfel, indicele BET este cu 1,14% mai jos decât la sfârşitul lunii septembrie, iar BET-FI este pe minus cu 0,17%. Raportat la nivelurile de la sfârşitul anului trecut, indicele BET este pe plus cu 16%, iar BET-FI cu 5,64%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat vineri acţiuni de 494.000 de lei, faţă de 295.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...