Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, după ce miercuri a atins maximul ultimilot doi ani

 Bursa a scăzut cu 0,19% în prima parte a şedinţei, după ce miercuri a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, într-o piaţă unde investitorii au continuat să vizeze cu precădere acţiunile lichide, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istoric.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 12:12
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, după ce miercuri a atins maximul ultimilot doi ani

Indicele general al Bursei, BET-C, a urcat în precedentele şapte zile cu 5,75%, evoluţia pieţei fiind susţinută de intrări noi de bani în piaţă datorită ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz (SNG).

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,28%, după ce la finalul şedinţei precedente a fost la nivelul maxim de după 18 august 2008.

Acţiunile SSIF Broker şi BRD (BRD) au fost singurele din componenţa indicelui BET care au scăzut, cu 0,29% şi, respectiv, cu 3,39%.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,64%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,43% peste nivelul de miercuri.

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,68% în prima parte a zilei la un nou maxim istoric, fiind cotate la mijlocul şedinţei la 0,815 lei.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,13%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,21%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro), sumă cu 19% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 15,1 milioane lei (3,4 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile OMV Petrom (3 milioane lei), BRD (1,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei) şi Transgaz (1,1 milioane lei).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,1%, la 0,4789 lei. În precedentele opt şedinţe, aceste acţiuni au urcat cumulat cu aproape 11%, în aşteptarea publicării rezultatelor financiare înregistrate în primele nouă luni.

Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 27% în primele nouă luni, la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), însă vânzările au scăzut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), potrivit informaţiilor financiare transmise de companie, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile BRD au scăzut cu 3,39%, la 9,13 lei.

Banca a publicat joi dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni. BRD a consemnat un profit net de 51 milioane lei (11,5 milioane euro), iar venitul net bancar a fost de 2,059 miliarde lei, în scădere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în special din cauza scăderii marjei nete de dobândă (-9,9%), influenţată negativ atât de efecte structurale, cât şi de efecte de volum. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 5,5%, iar raportul cost/venituri a fost de 46,1% (stabil faţă primele nouă luni din 2012).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,2%, în timp ce bursa de la Frankfurt era în stagnare, în condiţiile în care investitorii aşteaptă decizia Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii de politică monetară.

Te-ar mai putea interesa și
Canada trece încă 14 apropiați ai regimului Putin pe lista de sancțiuni și interzice comerțul de bunuri de lux cu Rusia
Canada trece încă 14 apropiați ai regimului Putin pe lista de sancțiuni și interzice comerțul de bunuri de lux cu Rusia
Canada a anunţat vineri interzicerea comerţului cu bunuri de lux cu Rusia şi a adăugat alte 14 persoane, printre care mai mulți oligarhi, pe lista de sancţiuni impuse în legătură cu invazia......
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia Niro revine în atenție cu un nou aspect, mai modern, și cu performanțe superioare în special pentru versiunile electrice ...
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, ...
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în ...