Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,19% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 6,7 milioane lei.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 11:41
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,32% în prima jumătate a şedinţei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,32%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,26%. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,21%, acţiunile a patru dintre SIF-uri au scăzut cu 0,16% – 0,92%, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au stagnat.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată, în ultimele minute ale şedinţei bursiere de vineri, de către SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad. Tranzacţia trebuie să primească avizul Consiliului Concurenţei şi al Autorităţii de Surpaveghere Financiară.

La mijlocul şedinţei, titlurile SIF Moldova erau în scădere cu 0,16%, iar acţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana coborau cu 0,28% şi, respectiv, cu 0,92%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT se plasa cu 0,33% sub închiderea de vineri, iar indicele BET-BK era cu 0,19% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În prima parte a şedinţei rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 7 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au însumat 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), sumă cu 40% peste cea din prima parte a şedinţei precedente, de 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro).

Mai mult de două treimi din rulajul pieţei au fost asigurate de operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (3 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiunile Băncii Transilvania (1,4 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,21%, la 0,7015 lei, iar cele două deal-uri cu titlurile Băncii Transilvania au fost realizate la 1,425 lei, preţ cu 0,97% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, preţul acţiunilor băncii a coborât cu 0,9%, la 1,426 lei, pe un rulaj de 85.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,6%. Piaţa de la Londra este închisă cu prilejul unei sărbători.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...