Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,19% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 6,7 milioane lei.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 11:41
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,32% în prima jumătate a şedinţei, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,32%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,26%. Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,21%, acţiunile a patru dintre SIF-uri au scăzut cu 0,16% – 0,92%, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au stagnat.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Intenţia SIF Moldova a fost anunţată, în ultimele minute ale şedinţei bursiere de vineri, de către SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crişana reiese că SIF Moldova va cumpăra acţiunile de la societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad. Tranzacţia trebuie să primească avizul Consiliului Concurenţei şi al Autorităţii de Surpaveghere Financiară.

La mijlocul şedinţei, titlurile SIF Moldova erau în scădere cu 0,16%, iar acţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana coborau cu 0,28% şi, respectiv, cu 0,92%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT se plasa cu 0,33% sub închiderea de vineri, iar indicele BET-BK era cu 0,19% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În prima parte a şedinţei rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 7 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Transferurile au însumat 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), sumă cu 40% peste cea din prima parte a şedinţei precedente, de 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro).

Mai mult de două treimi din rulajul pieţei au fost asigurate de operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (3 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiunile Băncii Transilvania (1,4 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,21%, la 0,7015 lei, iar cele două deal-uri cu titlurile Băncii Transilvania au fost realizate la 1,425 lei, preţ cu 0,97% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, preţul acţiunilor băncii a coborât cu 0,9%, la 1,426 lei, pe un rulaj de 85.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,6%. Piaţa de la Londra este închisă cu prilejul unei sărbători.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...