Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi Erste

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,32% în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde scăderile înregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori să fie mai prudenţi la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost salvată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea şi Erste.
Economica.net - mar, 20 aug. 2013, 10:33
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP şi Erste

Piaţa a scăzut uşor încă de la deschidere, iar rulajele au rămas reduse în cazul celor mai multe acţiuni. În prima parte a şedinţei, tranzacţii de peste 100.000 de lei au înregistrat titlurile emise de doar 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 11 milioane lei (2,4 milioane euro), sumă cu o treime peste lichiditatea din perioada similară a zilei precedente, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Aproape trei sferturi din rulajul pieţei au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (6,3 milioane lei) şi Erste (1,8 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,72% în prima parte a zilei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,15% sub nivelul de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,72%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,67%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,86% sub închiderea şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,78%, la 0,701 lei, apropiindu-se de pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au urcat în urmă cu o săptămână.

În acelaşi timp, titlurile Erste au urmat evoluţia de la Viena şi au coborât cu 3,48%, la 111 lei (24,94 euro). Pe piaţa din Austria, acţiunile băncii au scăzut cu 2,36%, la 25,05 euro.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%, menţinându-se pe linia din ziua precedentă. Scăderile vin ca urma a unor zvonuri că Rezerva Federală a SUA va reduce începând de luna viitoare programul de preluare de obligaţiuni din piaţă. Investitorii aşteaptă publicarea minutei din şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale de la sfârşitul lunii iulie. Documentele vor fi publicate miercuri şi ar putea oferi noi indicii privind intenţiile băncii centrale a SUA referitor la programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă.

Un calendar provizoriu prezentat în această vară de bancă indică reducerea programului începând din acest an şi, posibil, încheierea lui până la jumătatea anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...