Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,27% în prima parte a şedinţei de joi, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să fie prudenţi şi nu au intrat la tranzacţionare, astfel că rulajul abia a ajuns la 4 milioane lei, fiind susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 11:17
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, urcând nesemnificativ, cu 0,13%, în prima jumătate de oră, iar apoi a început să scadă. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins la mijlocul şedinţei, când piaţa a fost cu 0,27% sub închiderea de miercuri.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,27% sub ziua precedentă, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere nesemnificativă, cu 0,13%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au menţinut indicele BET-FI în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,25%, iar indicele extins BET-BK a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4 milioane lei (909.000 de euro), cu 11% sub suma din prima parte a şedinţei anterioare, de 4,5 milioane lei (1 milion de euro). Aproape 80% din rulajul pieţei a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 3,1 milioane lei.

Titlurile FP au crescut cu 0,52%, la 0,769 lei, apropiindu-se din nou de recordul atins luni, când unele tranzacţii au fost realizate la 0,775 lei/acţiune.

În ultimele şedinţe acţiunile FP au fost susţinute de anunţurile privind intenţia accelerării programului de răscumpărare şi o propunere a administratorului, compania Franklin Templeton, de scădere a capitalului social cu 676,9 milioane lei şi distribuirea banilor către acţionari.

Administratorul FP a săptămâna trecută că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 461,4 milioane lei (103,9 milioane euro).

Propunerea de scădere a capitalului social urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.

Un alt factor care a susţinut evoluţia acţiunilor FP în ultimele şedinţe a fost o raportare transmisă Bursei potrivit căreia banca americană de investiţii Morgan Stanley deţine cu puţin peste 5% din titlurile Fondului.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Londra avansa cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...