1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

News

Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea şi Romgaz

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,41% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde investitorii au continuat să urmărească în principal acţiunile de regulă lichide, iar operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG) au asigruat aproape două treimi din lichiditate.

26 noi, 2013 | Mediafax

Piaţa a fost în scădere uşoară încă din primele minute, iar, la fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,44%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,33% sub nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,63%. Titlurile SIF-urilor au crescut cu 0,61% - 1,32%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

Fluctuaţii reduse au consemnat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK. Indicele BET-XT a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, iar BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Operaţiuni de peste 1 milion de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 6 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile Romgaz au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,3 milioane lei (inclusiv două deal-uri în sumă de 4 milioane lei) şi, respectiv, 5,6 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel, aproape două treimi din lichiditatea pieţei, de 25,5 milioane lei (5,7 milioane euro).

Rulajul pieţei este cu 11% sub cel din perioada similară a şedinţei anterioare, de 28,6 milioane lei (6,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,8095 lei, rămânând uşor sub recordul atins săptămâna trecută, când unele transferuri au fost realizate la 0,817 lei/acţiune.

Acţiunile Romgaz au crescut cu 0,55%, la 34,95 lei, şi s-au apropiat uşor de preţul maxim atins în ziua listării, de 35,95 lei.

Pe piaţa de la Londra, cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a crescut cu 0,47%, la 10,78 dolari (35,39 lei). La Londra au fost tranzacţionate 77.376 de certificate de depozit (GDR), pentru 829.000 de dolari (2,7 milioane lei), iar la bursa de la Bucureşti au fost rulate 162.075 de acţiuni. Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz.

Rulaje de peste 1 milion de lei au înregistrat şi acţiunile SIF Banat-Crişana (1,9 milioane lei, din care un deal de 690.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), OMV Petrom (1,3 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,2 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurt era în stagnare, investitorii aşteptând publicarea unor date privind preţurile locuinţelor şi încrederea consumatorilor din SUA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO