Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de sub 10 milioane lei

Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde puţini investitori au intrat la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), SIF Oltenia (SIF5) şi Romgaz (SNG) au asigurat trei sferturi din lichiditatea de doar 9,7 milioane lei.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 11:48
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de sub 10 milioane lei

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,22% peste ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,12%.

Indicele extins BET-XT a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,19% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro), cu 42% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 16,8 milioane lei (3,7 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,4 milioane lei), OMV Petrom (2,4 milioane lei, din care două deal-uri de 1,7 milioane lei), SIF Oltenia (1,4 milioane lei) şi Romgaz (1,1 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,18%, la 0,8115 lei, după ce în prima parte a şedinţei precedente au atins un nou maxim istoric, de 0,817 lei.

În acelaşi timp, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,87%, la 0,4539 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 0,23%, la 1,744 lei.

Totodată, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,38%, la 34,58 lei. Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au avansat cu 0,62%, la 10,56 dolari (34,7 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 32.225 de acţiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost rulate 69.196 de certificate de depozit Romgaz, de trei ori mai mult decât la BVB. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde câte o acţiune Romgaz.

Cotaţia acţiunilor la BVB este cu 15,27% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,83% şi, respectiv, cu 21,33% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat semnificativ, cu 10,65%, pentru a doua zi consecutiv, şi au ajuns la preţul de 0,2899 lei, fiind în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Preţul este cu 20,8% peste ultima cotaţie de vineri.

Cel mai mare acţionar al Impact, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a cumpărat marţi aproape jumătate din acţiunile tranzacţionate pe piaţa principală, plătind pentru pachetul respectiv aproape 39.000 de lei, la un preţ cu 8% peste cotaţia de vineri.

În prima parte a şedinţei de miercuri au fost transferate acţiuni Impact de 93.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,5%, investitorii aşteptând minuta şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale şi datele privind vânzările retail şi piaţa proprietăţilor rezidenţiale din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...