Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au continuat să scadă

 Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au continuat să scadă pentru a doua zi consecutiv, după ce la închiderea sesiunii de vineri au sărit cu peste 12%.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 10:23
Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au continuat să scadă

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 2,27%, după ce luni au coborât cu 5,09%. Corecţia din această săptămână a ajuns la 7,25%, însă preţul este încă pe plus faţă de nivelul de joi. Scăderea din ultimele două zile a venit după ce chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri cotaţia acestor titluri a sărit cu peste 12%.

La mijlocul şedinţei de marţi, acţiunile SIF Banat-Crişana erau cotate la 1,075 lei şi înregistrau al doilea rulaj din piaţă, de aproape 1,3 milioane lei.

Evoluţia de vineri este posibil să aibă legătură cu două deal-uri realizate la finalul şedinţei de luni şi prin care au fost transferate pachete reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile societăţii de investiţii financiare, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Tranzacţiile negociate au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste ultima cotaţie de vineri.

Preţul la care au fost efectuate deal-urile de luni este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031, iar pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia mai mult cu 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

Până la mijlocul şedinţei de marţi niciun investitor nu a raportat implicarea în deal-urile de luni.

În prima parte a şedinţei de marţi, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de luni, în cadrul unor transferuri cu volume reduse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,26% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,55%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,29% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK a scăzut cu 0,47%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro), sumă cu aproape 50% peste cea din prima parte a zilei precedente, de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu până la 1% în prima jumătate de oră de tranzacţionare, însă apoi au revenit pe creştere uşoară şi s-au apropiat de noul maxim istoric atins în prima parte a şedinţei de luni, de 0,712 lei/titlu.

La mijlocul şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,71 lei, preţ cu 0,35% peste închiderea de luni, iar tranzacţiile însumau 4,1 milioane lei.

În acelaşi timp, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%, după ce luni au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind combaterea schimbărilor climatice
Franța a avertizat statele candidate la OCDE, printre care se numără și România, cu privire la exigențele sale privind ...
Franţa a avertizat miercuri statele candidate la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) asupra exigenţelor ...
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: Euro 6, hibrid, hibrid plug-in şi electrice
Proiectul de modificare a regulamentului pentru taxiuri în București a fost pus în dezbatere. Noile criterii de calificare: ...
Proiectul de modificare a Regulamentului-cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi, care conţine criterii ...
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata şomajului înregistrat în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti a ...