Bursa a stagnat la debutul şedinţei, într-o piaţă cu rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a stagnat la deschiderea şedinţei de vineri, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 380.000 de lei.
Economica.net - vin, 06 dec. 2013, 09:04
Bursa a stagnat la debutul şedinţei, într-o piaţă cu rulaj foarte redus

În primele 20 de minute de tranzacţionare au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de doar un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Lichiditatea pieţei, de doar 380.000 de lei (85.000 de euro), este cu mult sub rulajul de la debutul şedinţei anterioare, de 1,3 milioane lei (291.000 de euro).

După primele minute de transfer, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, înregistra cea mai vizibilă variaţie, fiind în creştere cu 0,24%.

Ceilalţi indici ai BVB consemnau variaţii de sub 0,1%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 249.000 de lei, asigurând astfel două treimi din rulajul bursei. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,31%, la 0,4599 lei.

Titlurile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,22%, la 185 lei, după ce joi au coborât cu 3%, în urma anunţului Fondului Proprietatea (FP) privind posibila vânzare a unei părţi sau a întregului pachet de acţiuni deţinut la companie.

Operaţiunile cu acţiunile Transgaz au însumat doar 12.000 de lei.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost efectuate doar două transferuri, de 258 de lei, iar preţul a stagnat la 0,859 lei. În şedinţa precedentă, cotaţia acestor titluri a atins un nou maxim istoric, de 0,8595 lei.

Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au continuat să scadă puternic pentru a treia zi, coborât cu 12,67%. În ultimele trei zile, preţul acestor titluri a scăzut cu 33,56%, după 13 şedinţe consecutive în care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achiziţiilor realizate de cei mai mari acţionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici.

După primele minute ale şedinţei de vineri, titlurile Impact au fost cotate la 0,386 lei, iar operaţiunile însumau 24.000 de lei.

Preţul a urcat în acest an de peste 5 ori, evoluţia fiind susţinută în principal de intrarea lui Iaciu în acţionariatul Impact, titlurile companiei atingând marţi cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi şapte luni.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de vineri în creştere cu până la 0,5%, revenind uşor după ce joi au scăzut pentru a cincea zi consecutiv şi au înregistrat cea mai lungă serie descendentă din ultimele cinci luni. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi că evoluţiile din piaţa financiară şi cererea internă scăzută pot afecta economia zonei euro.

În creştere uşoară, cu până la 0,5%, au debutat şi majoritatea burselor din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, anunţă că a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de Administrația Lacuri, Pacuri și Agrement (ALPAB), instituție aflată în......
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini ...
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă ...