Ca să intre pe piaţa RCA, EximAsig are nevoie de 300 de milioane de lei

Singurul asigurător cu capital de stat este EximAsig. Societatea de asigurări a fost văzută de unii politicieni ca soluția salvatoare la prețurile din ce în ce mai mari practicate de asigurători la polița RCA. Ca să intre pe această piață societatea ar avea nevoie de o capitalizare de 300 de milioane de euro, dar nu se știe cât de dorită este intrarea unui jucător de stat pe o piață care asigură aproximativ jumătate din piața asigurărilor generale din România. 
Gabriela Ţinteanu - Dum, 14 feb. 2016, 18:46
Ca să intre pe piaţa RCA, EximAsig are nevoie de 300 de milioane de lei

Așa cum recent mediul financiar și politic a realizat că piața bancară românească are nevoie și de bănci cu acționar majoritar de stat, se pare că situația se repetă și pe piața de asigurări. Diferența este că, dacă la bănci putem vorbi de două instituții puternice care să reprezinte statul, CEC și Eximbank, în cazul pieții asigurărilor, privatizările au înghițit demult tot ce mai era proprietate de stat.

Singura societate care mai poate reprezenta la o adică interesele statului este EximAsig, asigurătorul controlat de Eximbank. Societatea este la ora actuală într-un proces de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, ca urmare a recomandărilor ASF, după stress testul din vara lui 2015.

EximAsig ar putea intra pe piața de RCA din România la prețuri competitive față de cele existente, după cum a declarat prim-vicepreședintele PNL, deputatul Andreea Paul, într-un comunicat de presă din 25 ianuarie. “Toate țările responsabile care își protejează cetățenii au câte o firmă de asigurări cu acționar majoritar de stat” spunea aceasta în comunicatul său.

Capitalizare sau ajutor de stat?

Ca să intre pe piața asigurărilor RCA, EximAsig are nevoie de o majorare de capital social, de circa 300 de milioane de lei pentru a putea face față provocărilor de pe această piață, după cum ne-au declarat surse din piață.

Nu suma de bani care până la urmă ar reprezenta o capitalizare a societății de asigurări este o piedică, ci faptul că, foarte multe entități din piață nu își doresc acest lucru, motiv pentru care capitalizarea asigurătorului de stat este pusă sub semnul întrebării: alocarea acestor bani poate reprezenta sau nu ajutor de stat? Probabil că la această dilemă vor trebui să răspundă, din nou, autoritățile de la Bruxeles.

Bariere mai mici pentru ca asigurătorii străini să practice RCA în România

În schimb, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul de normă care prevede reducerea barierelor de intrare a companiilor străine pe piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA), această modificare legislativă dorindu-se a acţiona ca un stimul pentru sporirea competiţiei și reducerea tarifelor la polițele RCA.

 Astfel, ASF a eliminat prevederea potrivit căreia asigurătorii străini sunt obligaţi să deţină un sediu central şi unităţi teritoriale în România. După cum a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu, 47% din piața asigurărilor generale aparține asigurării auto obligatorii la nivelul anului 2015.

Pe piaţa poliţelor auto obligatorii operează în prezent nouă companii de asigurare, însă este de aşteptat ca în perioada următoare încă doi asigurători – Grawe şi Ergo – să demareze vânzările de astfel de poliţe.

Te-ar mai putea interesa și
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri emise atunci
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri ...
Elefant Online a anunțat luni că va rambursa integral astăzi suma pentru cele 76.514 obligațiuni corporative emise în anul 2018 și ajunse la maturitate. Suma reprezintă principalul în valoare......
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi ...
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...