CAB, în pronunţare în cazul contestaţiei în anulare a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare marţi în cazul contestaţiei în anulare formulată de Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
Economica.net - mar, 06 ian. 2015, 15:55
CAB, în pronunţare în cazul contestaţiei în anulare a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA

Procurorul DNA a cerut respingerea contestaţiei în anulare, deoarece cererile de recuzare a judecătorilor pe care apărătorii lui Voiculescu îi contestă au fost soluţionate, legal, de alte complete ale CAB.

‘Există două hotărâri, a CSM şi a Colegiului de Conducere al CAB, care au reglementat aceste chestiuni. (…) Aceste cereri pot face obiectul unui recurs în casaţie care se află deja pe rolul ÎCCJ. Inspecţia Judiciară a stabilit că nu sunt ilegalităţi în acest proces’, a spus procurorul de şedinţă.

Apărătorul Gheorghiţă Mateuţ a susţinut marţi, în faţa completului de divergenţă care a luat în discuţie contestaţia în anulare formulată de Dan Voiculescu, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) nu a fost repartizat legal completului format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, proaspăt promovaţi de la Tribunalul Bucureşti.

În plus, cei doi magistraţi, susţine Mateuţ, s-au grăbit în pronunţarea sentinţei, nu au studiat îndeajuns dosarul şi ar fi avut o atitudine ‘făţiş părtinitoare’.

‘Există dovezi multiple, numeroase, nu doar o singură proba sau două sau trei din care rezultă cu prisosinţă temeinicia cererii. Din întreaga atitudine a judecătorilor s-a observat foarte limpede că nu îi interesau actele dosarului, probele, îi interesau doar să finalizeze cât mai degrabă şi să dea o soluţie – cea de condamnare, ceea ce este absolut inadmisibil’, a mai spus avocatul lui Dan Voiculescu.

Omul de afaceri Dan Voiculescu nu este prezent la proces iar la dosar a venit o adresă de la penitenciar în care se arată că acesta nu doreşte să participe.

CAB a decis pe 9 decembrie 2014 repunerea pe rol, în complet de divergenţă, a contestaţiei depuse de Dan Voiculescu şi a acordat termen pentru data de 6 ianuarie, după ce, completul de doi judecători care au analizat contestaţia în anulare, nu au căzut de acord asupra sentinţei.

În cazul în care contestaţia este admisă, se poate decide rejudecarea dosarului în care Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Pe 8 august 2014, CAB l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

CAB a dispus, totodată, confiscarea mai multor proprietăţi, terenuri şi imobile aparţinând lui Dan Voiculescu, ‘care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini’.

Este vorba, printre altele, de imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente, precum şi de alte două terenuri şi construcţiile aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de mp şi, respectiv, 3.000 de mp, ambele situate în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.

Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti, nr. 25 – 27, sector 1, compus din teren în suprafaţă de 4.184,41 mp şi construcţie de 3.140 mp edificată pe o suprafaţă construită la sol de 1.986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului.

Totodată, instanţa a confiscat de la Camelia şi Corina Voiculescu aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...