Cacaoa este tranzacţionată la maximul ultimilor 39 de ani. Producătorii de ciocolată, salvaţi de deprecierea lirei

Preţul la cacao la bursa de la Londra a atins cel mai ridicat nivel de după 1997, însă producătorii de ciocolată au fost salvaţi de deprecierea lirei sterline, în urma votului britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 17:30
Cacaoa este tranzacţionată la maximul ultimilor 39 de ani. Producătorii de ciocolată, salvaţi de deprecierea lirei

În condiţiile în care majoritatea producătorilor de ciocolată îşi plătesc facturile în euro sau dolari, preţurile calculate în valutele respective au scăzut în fapt, după referendumul din 23 iunie.

‘Cacaua nu este mai scumpă, probabil este ceva mai ieftină decât înainte de votul pro-Brexit’, a declarat Laurent Pipitone, directorul diviziei de statistică al Organizaţiei Internaţionale pentru Cacao (ICO) din Londra. Acesta a explicat că producătorii de ciocolată nu cumpără în lire, ci în euro sau dolari.

Contractele futures la cacao cu livrare în septembrie au ajuns vineri la 2.518 lire pe tonă, la bursa ICE Futures Europe exchange, cel mai ridicat nivel atins de contractele cu livrare peste două luni după 1977, potrivit datelor furnizate de compania de brokeraj Marex Spectron Group. În timp ce preţurile în lire au crescut cu 10% după referendum, în euro au scăzut cu 1,1%, iar în dolari cu 3,9%. În mod normal, traderii urmăresc evoluţia contractelor pe termen de două luni pentru a evita fluctuaţiile de preţ în luna de dinaintea expirării.

Preţul la cacao se îndreaptă spre al cincilea an de creştere, cea mai lungă perioadă de creştere de după 1989. Cotaţiile sunt în urcare după ce seceta din vestul Africii a afectat cea mai mică din cele două producţii anuale, ceea ce i-a determinat pe traderi să prognozeze deficite în aprovizionare. Raportul dintre stocuri şi consum este estimat să scadă la 34,3%, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. În 1977, când contractele futures de la Londra au atins un nivel record, acest raport a scăzut la un minim istoric de 19,1%, a subliniat Pipitone.

Votul pro-Brexit a avut ca rezultat creşterea preţurilor la cacao la bursa de la Londra, dar consecinţele asupra încrederii şi creşterii economice vor avea un efect negativ asupra preţurilor pe termen lung, consideră Edward George, director pentru cercetări la banca Ecobank Transnational, potrivit căruia cererea de ciocolată ar putea să scadă ca reacţie la posibila încetinire a economiilor.

Săptămâna trecută, Barry Callebaut, cel mai mare procesator de cacao la nivel mondial, a estimat că vânzările de ciocolată au scăzut cu 2% în perioada septembrie – mai. Piaţa ciocolatei s-a contractat cu 1,2% în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, cu 3,3% în Americi şi cu 2,1% în Asia.

La bursa din New York, cacaua tranzacţionată în dolari s-a depreciat cu 2,7% după votul pro-Brexit, la 3.097 dolari tona.

Cacaua se numără între puţinele mărfuri tranzacţionate în volum aproape în egal în dolari şi lire sterline, pe ambele maluri ale Atlanticului, potrivit Citigroup.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de ţiţei de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 tep mai mică (-3,4%) faţă de cea din perioada similară a anului......
Cinci milioane de clienți români au internet prin fibră optică. Câți bani a făcut sectorul de telecomunicații
Cinci milioane de clienți români au internet prin fibră optică. Câți bani a făcut sectorul de telecomunicații
Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului ...
Amenzi de 140.000 de lei pentru taximetriști și serviciile alternative de transport în zona aeroporturilor
Amenzi de 140.000 de lei pentru taximetriști și serviciile alternative de transport în zona aeroporturilor
Un control al Direcţiei de Poliţie Transporturi privind legalitatea desfăşurării transportului rutier în regim de taxi, ...
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian offshore plutitor din Franța
Premieră: Un consorțiu în care este implicată o firmă germană prezentă și în România va dezvolta primul parc eolian ...
Un consorțiu format din companiile Elicio din Belgia și BayWa r.e. din Germnia a câștigat licitația organizată de statul ...