Calotă, ANRE: Am suspendat licitaţiile de energie pentru consumatorii casnici, ca să prevenim un impact puternic în factură

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitaţiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creşteri anormal de mari pe pieţele de energie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.
Economica.net - vin, 23 iun. 2017, 11:34
Calotă, ANRE: Am suspendat licitaţiile de energie pentru consumatorii casnici, ca să prevenim un impact puternic în factură

El a fost întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei ANRE de a scumpi energia cu până la 8% de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici.

‘Situaţia din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar şi pentru principalii operatori din piaţă. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU) creşteri anormal de mari’, a explicat Calotă.

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creştere puternică a facturii consumatorilor.

‘Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepţională de a suspenda pentru un trimestru licitaţia şi pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări şi elemente de securizare din punct de vedere al evoluţiei preţului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situaţii excepţionale trebuie să luăm decizii excepţionale’, a continuat vicepreşedintele autorităţii.

El a subliniat că există premise ca, în trimestrul patru, preţurile să scadă.

‘Licitaţia pe trimestrul trei şi reluarea ei după pregătirea mult mai bine a documentelor şi a cadrului de reglementare, până la 10 august, se va face în trimestrul patru, când avem premise de a fi optimişti pentru o scădere a preţurilor şi, implicit, o regularizare pe care o vom face pentru trimestrul patru. Deci acum, per total, este o creştere, dar suntem optimişti că ea va fi regularizată la începutul trimestrului patru’, a susţinut Calotă.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...