Cantitatea de 25 de tone de ţiţei, extrasă din Olt. Pata de petrol s-a oprit la barajul Drăgăneşti

Cantitatea de 25 de tone de ţiţei a fost extrasă din râul Olt cu ajutorul vidanjelor, iar pata de petrol s-a oprit în zona barajului de la Drăgăneşti şi se întinde pe mai puţin de un kilometru, scriel MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 09:04
Cantitatea de 25 de tone de ţiţei, extrasă din Olt. Pata de petrol s-a oprit la barajul Drăgăneşti

Zeci de de echipe de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt , Apele Române şi S.C Conpet S.A acţionează în zona Drăgăneşti Olt, vineri, pentru neutralizarea undei de ţiţei.

Potrivit comandantului de la ISU Olt, Marin Pică, pata de ţiţei este acum compactă, echipele de intervenţii montând alte două baraje plutitoare, unul în amonte şi altul în aval.

„Noi avem pe teren 25 de oameni de la ISU Olt, care au făcut echipe cu cei de la Conpet şi Apele Române. Am montat alte două baraje plutioare. Unul în amonte şi unul în aval. Am pus practic bureţi şi după baraj, ca să fim siguri că nu trec mici pete spre Dunăre”, a declarat Marin Pică.

Pică a mai spus că pata de ţiţei s-a oprit în zona barajului de la Drăgăneşti şi se întinzânde pe mai puţin de un kilometru.

Acesta a precizat că lucrătorii de la ISU inspectează în permanenţă cursul Oltului în amonte, pe unde a trecut unda de poluare, ca să vadă daca mai sunt pete şi dacă este cazul să mai împrăştie material biodegradabil absorbant.

În paralel, comisarii Gărzii de Mediu monitorizează zona în încercarea de a face un bilanţ exact al pagubelor produse.

„Avem mai mule echipe la barajul de la Drăgăneşti Olt. Unele monitorizează pata chiar la baraj, altele merg în recunoaştere atât pe Olteţ cât şi pe cursul Oltului ca să vadă dacă apar modificări şi dacă mai apar cumva alte pete. Pâna acum putem spune că a fost afectată vegetaţia de pe malul Olteţului, pe unde a trecut pata. Cât despre faună, vă pot spune că nu a m observat peşti sau păsări moarte până acum”, a declarat Gheorghe Neacşa şeful Gărzii de Mediu Olt.

El a precizat că pata de petrol a fost mult diminuată pentru că în zonă s-a acţionat cu patru vidanje cu ajutorul cărora au fost extrase 25 de tone de ţiţei din Olt.

Situaţia este monitorizată şi de lucrătorii de la Apele Române care iau probe din apă de câteva ori pe zi.

Olteţul a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, declara, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localităţii Fălcoiu, din judeţul Olt, că în apele Olteţului s-au scurs aproximativ 50 de tone de ţiţei din conducta Conpet care s-a fisurat, iar pata se întindea pe 15-20 de kilometri.

„Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de faţă pata de ţiţei se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri şi apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteţ. Barajul de la Drăgăneşti a fost închis şi sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre”, spunea ministrul Rovana Plumb.

Societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru poluarea cu ţiţei de pe malul stâng al Olteţului, în zona Balş.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...