1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

Economie

Capcana salariilor: Cele mai puţine locuri de muncă sunt şi cel mai bine plătite

Domeniile care atrag cea mai mare parte a forţei de muncă oferă şi cele mai mici salarii. Angajaţii din comerţ, textile, construcţii, învăţământ şi sănătate au câştiguri sub media pe ţară.


23 aug, 2014 | ECONOMICA.net

Câştigul mediu net în industria hotelieră şi a restaurantelor a fost de 981 lei, în iunie 2014, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Naţional de Statistică. În jur de 1.000 lei lunar au obţinut şi angajaţii din industria textilă şi cea alimentară. Nici în agricultură, comerţ sau construcţii, salariile nu depăşesc media naţională. Dimpotrivă, în timp ce câştigul salarial net pe toată economia a fost de 1.687 lei, în iunie, în aceste domenii s-a situat între 1.200 şi 1.500 lei. În sectoare, unde calificarea  profesională cerută este, în general, superioară, cum ar fi sănătatea şi învăţământul, abia s-au realizat câştiguri de 1.485 lei, respectiv 1.506 lei. Din păcate, în aceste activităţi, creşterile faţă de luna iunie a anului trecut a fost infimă: de 26 lei, respectiv 1 leu, în condiţiile în care media pe ţară a urcat cu 81 lei. Datele oficiale arată că o parte semnificativă a salariaţilor din România lucrează exact în zonele în care câştigurile bat pasul pe loc.


De exemplu, în sănătate şi învăţământ sunt 330 mii, respectiv 370 mii de persoane, în comerţ peste 700 mii, în construcţii circa 350 mii, iar în industria hotelieră şi restaurante, peste 135 mii. Raportat la numărul total al angajaţilor calculat de INS, forţa de muncă implicată în aceste domenii reprezintă cel puţin 40%.
 
 

Evident, există şi angajaţi plătiţi peste media economiei. În top se află industria de extracţie a petrolului şi gazelor, fabricarea tutunului sau intermedierile financiare. Practic, salariile înseamnă doar jumătate din veniturile totale ale gospodăriilor româneşti care mai includ, în principal, prestaţii sociale, cum ar fi pensii sau ajutoare şi venituri în natură. Veniturile totale lunare sunt de 2.477 lei pe familie, adică 928 lei de persoană, arată datele INS din primul trimestru.

 

Citeşte mai mult pe Capital.ro

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO