Capitala ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 mp a spaţiilor de retail non-food – studiu

Capitala ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 de metri pătraţi a spaţiilor de retail non-food, astfel că în următorii ani stocul total de astfel de spaţii ar putea depăşi 900.000 mp., conform unui studiu al unei companii de consultanţă imobiliară, remis, luni Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 19:41
Capitala ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 mp a spaţiilor de retail non-food - studiu

Creşterea stocului va fi sprijinită de evoluţia consumului care va avea o tendinţă ascendentă în anii următori, ajungând la 603 euro/gospodărie/lună în 2018, conform studiului Colliers International.

‘Stabilitatea economică şi sentimentul general pozitiv al întregii pieţe au generat un comportament mai încrezător al românilor, reflectat în venituri mai mari cu până la 10-15% pentru retaileri în comparaţie cu anul trecut. Sentimentul de încredere este vizibil şi în ceea ce priveşte livrările, care s-au dublat în acest an comparativ cu 2014’, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.

Piaţa de industrial îşi reia activitatea şi pentru prima oară în ultimii ani stocul de spaţii logistice din Bucureşti va creşte până la finalul lui 2016. Proiecte noi cu o suprafaţă totală de peste 100.000 mp sunt în prezent în construcţie. Valoarea constantă a stocului de spaţii logistice a dus la un grad redus al ratei de neocupare, sub 8% în prima jumătate a acestui an, în Bucureşti, conform studiului Colliers International. Noul stoc de spaţii industriale va fi disponibil la un nivel sustenabil al chiriilor cu valori cuprinse între 3,5 – 4,15 euro/mp.

Pe piaţa terenurilor, în ultimii doi ani, zona de Nord şi Theodor Pallady au fost cele mai active din Bucureşti din punct de vedere tranzacţional. Zona de nord a Capitalei, care include Aviaţiei, Barbu Văcărescu, Caramfil, Dimitrie Pompeiu şi Floreasca, a raportat investiţii de peste 100 de milioane de euro în terenuri, fiind tranzacţionaţi peste 20 hectare. Pentru Theodor Pallady, sectorul rezidenţial şi cel de retail au generat tranzacţii a căror suprafaţă totală este de 50 ha, cu o valoare de peste 60 milioane de euro.

Bucureştiul se numără printre capitalele din Europa Centrală şi de Est care oferă cele mai mari randamente – 7,5% pentru sectorul de birouri, un nivel similar pentru retail şi aproximativ 9% pentru industrial.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...