E oficial – Carburanții se vor ieftini cu 50 de bani pe litru, jumătate suportă statul, jumătate benzinarii

Mecanismul compensării parțiale a prețului la carburanți presupune o reducere de 50 de bani pe litru, jumătate suportată de stat, jumătate de companiile care vând carburanții, a anunţat premierul Ciucă. ECONOMICA.NET a anunţat măsura autorităţilor înainte de anunţul oficial.
Mihai Nicuţ - joi, 23 iun. 2022, 13:04
E oficial - Carburanții se vor ieftini cu 50 de bani pe litru, jumătate suportă statul, jumătate benzinarii

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.  „Am identificat împreună cu specialiștii o soluție. Jumătate din această reducere va fi suportată de stat. Mecanismul va funcţiona timp de trei luni”, a spus premierul.

Mecanismul va fi aplicat pe o perioadă de trei luni de zile.

Compensările vor fi evidenţiate pe fiecare bon emis la staţiile de alimentare. „Măsuri similare sunt implementate şi în Spania şi în Franţa”, a spus Ciucă.

Ce spune PSD despre compensarea pentru preţul carburanţilor

PSD a transmis, joi, că respectă decizia premierului Nicolae Ciucă privind compensarea comună a preţului carburanţilor, dar consideră că alternativa propusă de partid ar fi fost mult mai bună şi, dacă preţurile vor creşte din nou, va reveni cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.

Social-democraţii amintesc că au prezentat în ultimele zile mai multe soluţii privind „reduceri importante” ale preţului carburanţilor.

„Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât şi operatorii privaţi, astfel încât preţul carburanţilor să scadă cu 50 de bani. Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună şi ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de aşteptările românilor”, arată PSD într-o postare pe Facebook.

Reprezentanţii acestui partid susţin că metoda compensării a fost aplicată şi în alte state, dar a funcţionat doar pentru scurtă vreme.

„În multe alte ţări europene, soluţia compensării a funcţionat doar câteva săptămâni, după care preţurile au revenit şi au ajuns chiar la niveluri mai mari. De aceea, dacă operatorii din piaţă vor creşte din nou preţurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial”, mai menţionează PSD.

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.

Ştirea iniţială

Reducerea de 50 de bani pe litru, care se va aplica timp de trei luni, în perioada iulie-septembrie, va fi trecută distinct pe bonul fiscal, drept discount, pentru ca procesul să fie ușor de urmărit. La acest discount se ajunge așa: retailerul de carburanți își asumă să reducă din marja sa prețul cu 25 de bani pe litru, iar în acest caz se adaugă și reducerea de 25 de bani de la stat. Compania va primi de la stat înapoi cei 25 de bani pe litru sub formă de reducere a taxelor pe care compania trebuia să le plătească bugetului. 25 de bani pe litru rămâne pierderea sa.

Din ce se înțelege acum, mecanismul este benevol pentru companii.

Este așteptată o conferință de presă a premierului Ciucă, pentru a anunța mecanismul de compensare.

Te-ar mai putea interesa și
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele deținite de fondul de investiții BlackRock au ajuns la nivelul record de 10,5 trilioane de dolari în primul trimestru, iar compania a înregistrat o creștere de 36% a profitului, ca......
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei iranieni, armata ideologică a Republicii Islamice, au sechestrat ...
Tichete de masă, vacanță, cadou sau cultural disponibile deja pe carduri virtuale. Cine a lansat ofertele?
Tichete de masă, vacanță, cadou sau cultural disponibile deja pe carduri virtuale. Cine a lansat ofertele?
Două companii au lansat deja cardurile virtuale care pot înlocui tichetele de masă, vacanță, cadou sau tichetul cultural. ...
„Autostrada Ford”: UMB a mobilizat 550 de muncitori pe tronsonul 4, unde se lucrează non-stop – Grindeanu
„Autostrada Ford”: UMB a mobilizat 550 de muncitori pe tronsonul 4, unde se lucrează non-stop – Grindeanu
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a postat sâmbătă imagini de pe șantierul tronsonului ...