1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Care e rata reală de default la "Prima Casă"? BNR şi FNGCIMM are fiecare cifra ei, diferenţele sunt de 6 milioane de lei

În ciuda faptului că rata de credite neperformante la împrumuturile din programul Prima Casă este mult sub 1%, se pune problema unor inadvertenţe între raportările statistice ale BNR şi ale FNGCIMM. Raportări care ar putea diferi doar din cauza modificării anumitor indicatori. În plus, aşa cum subliniază BNR, majoritatea creditelor Prima Casă nu au ajuns să parcurgă un ciclu complet de creditare pentru a se putea decide dacă într-adevăr vorbim de o rată mică sau mare de neperformante la programul Prima Casă.

"Comportamentul de plată al beneficiarilor programului Prima Casă se remarcă prin responsabilitate: în ultimii trei ani rata de neperformanţă s-a menţinut constanţa, la 0,3%", spun reprezentanţii Fondului de Garantare al IMM-urilor.

Pe de altă parte, statisticile BNR prezentate în cadrul raportului de stabilitate financiară pe 2017 arată că rata creditelor neperformante a oscilat între 0,61% în decembrie 2016 la 0,50% în decembrie 2017. La solicitarea ECONOMICA.NET, banca centrală a motivat această rată redusă de neperformanţă prin faptul că, "valorile reduse din prezent (și din ultimii ani) nu sunt foarte reprezentative, pentru că nu s-a parcurs un ciclu complet cu privire la acest gen de credite".

"De la lansarea programului "Prima casă", în 2009, până la sfârşitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 mld. lei.

În 2017, până la sfârşitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garanţii, în valoare totală de 2,048 miliarde de lei, precum şi 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde de lei", arată site-ul Ministerului Finanţelor.

Aşadar, până acum au fost acordate în total garanţii în valoare de 3,050 miliarde de lei.

Rata de default, conform BNR,  ar fi de 15,2 milioane de lei la aceast sumă (calculând 0,5% neperformante), în timp ce, pe baza raportării Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, putem vorbi despre doar 9,15 milioane de lei. Teoretic circa 6 milioane de lei s-au pierdut pe drum între cele două tipuri de statistici. Practic, explicaţia s-ar putea să fie la mijloc: când le-a fost solicitată oficial rata creditelor neperformante, cele două instituţii nu au precizat dacă rata neperformantelor se referă la totalul creditelor acordate de sistem sau doar la garanţia statului oferită în acest program.

Dacă la BNR au fost date pe total credit însă, adică neperformante de 0,5% din total, nu putem decât să concluzionăm că, în programul Prima Casă, statul pierde mai mult decât băncile, în caz de neplată a creditului-băncile 0,2%, statul - 0,3%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO