Caritas-ul se întoarce în România. O firmă care operează în Timişoara promite credite cu dobânzi de 2,5% pe an

O societate cu răspundere limitată cu sediul în Cluj şi afaceri în Timişoara promite românilor că le dă împrumuturi la dobânzi mici, chiar şi de 2,5%. Cetăţenilor dornici de finanţări ieftine li se solicită un avans substanţial şi apoi sunt trecuţi pe o listă de aşteptare fără termen. Protecţia Consumatorilor a închis de două ori punctele de lucru din Timişoara ale firmei, dar nimic nu o opreşte să deschidă altele.
Economica.net - mie, 27 aug. 2014, 21:03
Caritas-ul se întoarce în România. O firmă care operează în Timişoara promite credite cu dobânzi de 2,5% pe an

Peste 600 de timişoreni au depus bani la Saturnus Finance SRL în ultimele patru luni, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, în speranţa că vor obţine împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 2,48% şi 5,68% pe an, în funcţie de perioada de creditare, care variază între două luni şi 25 de ani. Firma le solicită celor care vor să împrumute bani să vireze anticipat 5% din valoarea bunului pe care vor să îl cumpere, plus cel puţin o rată lunară şi un comision egal cu dobânda pe o lună pentru a fi eligibili. Aceştia ar urma să primească banii „când se realizează fondul de plată”, iar prioritatea acordării împrumuturilor este acordată celor care depun mai mulţi bani.

Totul este menţionat în contractul încheiat între clienţi şi Saturnus Finance. O lecturare atentă a acestuia arată că, de fapt, clienţii pot aştepta ani buni până să primească vreun ban împrumut, dacă vor primi unul vreodată.

Aceştia trebuie să aştepte întrunirea Adunării Generale a Grupului, care se poate face şi la trei luni, care decide cui dă banii cu împrumut. Această Adunare se face doar la iniţiativa firmei. Contractul semnat de clienţi nu spune că firma îşi asumă obligaţia de a face public „membrilor” din „grup” nivelul fondurilor acumulate. De altfel, contractul arată că firma nu are, practic, nicio obligaţie faţă de clienţi.

Schema aduce cu un sistem piramidal de genul Caritas, care a făcut ravagii cu economiile românilor în perioada 1992-1994. Jocul piramidal a atras 4 milioane de români (cifrele variază) care au depus între 1 şi 5 miliarde de dolari în conturile companiei controlate de Ioan Stoica, cu încrederea că vor primi înapoi de opt ori banii depuşi. Caritas a dat faliment în 1994 şi a lăsat o gaură de 450 de milioane de dolari în buzunarele românilor, sumă mare şi în prezent, dar imensă pentru acea vreme.

Paralela cu Caritas a fost trasă de presa locală din Timişoara, care spune că acţionarii companiei Saturnus Finance, înfiinţată în 20 martie 2014, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, au mai fost implicaţi în firme care s-au ocupat cu administrare de ţepe românilor şi maghiarilor.

Ţeapă cu repetiţie

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş şi poliţia Timiş au închis ieri punctul de lucru al firmei din Timişoara pe o perioadă de 12 luni.

„La nivelul I.P.J. Timiş au fost înregistrate 5 reclamaţii, ca urmare a contractelor de creditare nerespectate de către reprezentanţii societăţi.

Ca urmare a reclamaţiilor depuse de cetăţeni, în ultimele trei luni, împotriva reprezentanţilor unei societăţi de creditare fără autorizaţie care le-ar fi afectat interesele economice, s-a luat măsura complementară de închidere temporară a unui punct de lucru al societăţii, din municipiul Timişoara, pe o perioadă de 12 luni.

În fapt, reprezentanţii societăţii sunt bănuiţi că ar fi înşelat mai multe persoane prin încasarea unor diferite sume de bani în vederea acordării unor credite cu dobânzi avantajoase, credite care n-au fost obţinute de solicitanţi”, se arată într-un comunicat de pe site-ul IPJ Timiş.

Închiderea punctului de lucru nu înseamnă însă că firma nu poate reveni. De altfel, CJPC Timiş a închis primul punct de lucru al firmei în trecut, dar aceasta a deschis altul în alt spaţiu. Problema pentru autorităţile de control vine din faptul că firma are sediul în Cluj (deşi în contracte firma menţionează că are sediul în Timişoara), potivit datelor de la Fisc. Aceasta nu are însă activitate în Cluj, iar CJPC Timiş nu are jurisdicţie în Cluj şi nu poate închide cu totul activitatea firmei, lucru care creează o buclă legislativă speculată de acţionarii firmei, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET.

Afacerea celor de la Saturnus Finance merge atât de bine încât au anunţ de recrutare agenţi pe site-ul BestJobs.ro.

Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi la niciunul din cele cinci numere de telefon afişate pe site.

Te-ar mai putea interesa și
Armata Germaniei trebuie echipată „în cea mai mare viteză”, spune un lider politic social-democrat
Armata Germaniei trebuie echipată „în cea mai mare viteză”, spune un lider politic social-democrat
Un lider politic german a cerut ca industria de armament a ţării să îşi accelereze capacităţile de producţie, dată fiind lipsa de echipament pentru Bundeswehr (armata germană), transmite......
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni – sondaj INS
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni – sondaj INS
Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, ...
Ţările „calde” din sudul Europei sunt căutate de migranţi, din cauza crizei energetice – Reuters
Ţările „calde” din sudul Europei sunt căutate de migranţi, din cauza crizei energetice – Reuters
În fiecare dimineaţă, dezvoltatorul de software Victor Varlamov intră la muncă de pe o insulă însorită din Spania, ...
Grevă în transportul feroviar din Austria
Grevă în transportul feroviar din Austria
Lucrătorii feroviari din Austria vor organiza luni o grevă care va opri complet circulaţia trenurilor prin această ţară, ...