Iată măsurile propuse de executiv pentru sistemul sanitar în programul de guvernare obţinut de Economica.net:
Eliminarea scutirii CASS pentru toate concediile medicale. Descurajarea acordării de concedii medicale fictive.
Amintim că în prezent sunt scutite de la plata CASS indemnizaţiile de concediu medical ale persoanelor aflate în concediu de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice, pentru TBC, HIV/SIDA, pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), dar şi pentru urgenţe medico-chirurgicale.
Context
Începând cu 1 ianuarie 2024 unele indemnizaţii de concediu medical au intrat în baza de calcul al CASS, urmând ca din 12 aprilie 2024 executivul să restrângă sfera de aplicare a CASS asupra indemnizaţiilor de concediu medical, arată o analiză publicată de Economica.net.
În perioada ianuarie – 11 aprilie 2024, unele indemnizaţii de concediu medical (cu excepţia celor acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale). Amintim că includerea unor indemnizaţii de concediu medical în baza de calcul al CASS în forma antemenţionată e prevăzută în OUG 115 din 2023.
Începând cu 12 aprilie 2024, codurile de indemnizaţii de concedii medicale pentru care e reţinută CASS sunt: cod 01 (boală obişnuită), cod 07 (carantină), cod 10 (reducerea cu 25% a duratei normale de lucru), reiese din OUG 34/2024, analizată de Economica.net.
CASS va fi aplicată pensiilor mari, fără ca guvernul să decide deocamdată pragul de la care va impune CASS asupra veniturilor din pensii.
Reducerea numărului centrelor de permanență din mediul urban.
Furnizorii privaţi de servicii medicale, care vor dori contract cu CNAS, vor avea obligația ca minimum 80% din personalul angajat să fie angajați cu normă întreagă.
Desfacerea contractului de muncă pentru personalul medical care desfășoară în timpul programului de lucru din sistemul public activități medicale în alte unități sanitare.
Convertirea unităților sanitare cu grad redus de ocupare și servicii medicale ineficiente în ambulatorii sau spitale de recuperare și paleație.
Reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030.
Plata funcție de performanță pentru medici.
Reducerea sporurilor la personalul din spitalele în funcție de numărul de servicii medicale acordate.
Introducerea de criterii de performanță pentru șefii de secție.
Consorții de spitale și achiziții comune pentru materiale primare la nivel județean, regional, național.
Programare, evidență, și gestionare digitalizată al parcursului pacienților.
Reducerea numărului de paturi contractabile la nivel național.
Normativ nou de personal în spitale.
Introducerea de indicatori de performanţă la nivel de secție/compartiment și individual. Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (infarct miocardic, AVC, poli-traumă, arși etc), a îngrijirilor paliative, a serviciilor de anestezie și terapie intensivă și dezvoltarea unui program de chirurgie robotică.
Operaționalizarea dosarului electronic de sănătate cu asigurarea unei „protecții maximale ale datelor cu caracter personal”, scrie în programul de guvernare obţinut de Economica.net.
Realizarea unei noi Platforme Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).
Extinderea reglementărilor în domeniul telemedicinii și a serviciilor asociate, prin asigurarea unor norme de reglementare specifice, dar și a resurselor financiare necesare implementării acestui important palier din domeniul sanitar.
Realizarea unui sistem național de securitate cibernetică și protecției datelor din sanatate.
Dezvoltarea centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijirile la domiciliu si a îngrijirilor paliative. Încurajarea serviciilor de diagnostic și tratament al persoanelor vârstnice, inclusiv a serviciilor de telemedicină.
Implementarea planului național de îngrijiri paliative, creșterea finanțării pentru minimum 4.000 de paturi de paliație, dezvoltarea de centre publice de paliație pentru copii.
Modificarea modului de evaluare şi prioritizarea introducerii la compensare a medicamentelor (HTA); o noua politică de preț a medicamentelor.
Încurajarea dezvoltării industriei farmaceutice autohtone prin implementarea unor stimulente financiare, mai ales pentru producţia materiilor prime şi a medicamentelor critice.
Dezvoltarea industriei farmaceutice, ca sector strategic al economiei României, prin lansarea unui program de stimulare a investițiilor în acest domeniu.
Dezvoltarea medicinii de urgență. Înnoirea parcului auto de transport şi asistenţă medicală de urgenţă. Creşterea capacităţii operative a structurilor sistemului național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat.
Medicină la sat
Construirea, modernizarea și dotarea centrelor comunitare medicale integrate în mediul rural şi orașe mici, inclusiv servicii de telemedicină, de stomatologie şi de farmacie comunitară.
Definirea şi finanțarea unui pachet de instalare şi de retenție pentru medici, farmaciști şi asistenți medicali în mediul rural.
Medicină de familie şi ambulatoriu
Prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate a medicilor de familie pensionabili, cu avizul autorității locale.
Cresterea finanţării serviciilor medicale ambulatorii de specialitate și a cabinetelor cu practică independentă.
Extinderea programului de lucru al ambulatoriilor de specialitate.
Spitale noi
Continuarea şi finalizarea investițiilor în spitale şi clădiri noi din PNRR şi spitalele regionale Iași, Cluj-Napoca, Craiova;
Investiții în alte spitale si clădiri noi, din împrumuturi externe sau alte surse, inclusiv în parteneriat public-privat.