Ai 1.000 de lei. Cât cîştigi dacă îi pui la bancă, la bursă sau în fonduri de investiţii

Variantele de plasament a 1.000 de lei pleacă de la depozitele bancare, unde se poate întâmpla să vii cu bani de acasă, ca să plăteşti banca, pentru că ţi-a ţinut în siguranţă banii. Şi există şi variante care ajung la bursă şi pe pieţe de instrumente speciale de mare risc, unde câştigul poate dubla suma investită. Câştigul va depinde întotdeauna de riscul asumat şi de grija cu care se alege ţinta de investiţii.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 iun. 2013, 21:04
Ai 1.000 de lei. Cât cîştigi dacă îi pui la bancă, la bursă sau în fonduri de investiţii

Valoarea banilor se conservă tot mai greu în depozitele bancare, pentru că băncile au declanşat un nou val de scăderi ale dobânzilor.

La 1000 de lei plasate în depozite bancare pe trei luni, câştigul brut dinainte de impozitare şi de plata comisioanelor bancare este de cel mult 65 de lei (6,5%), potrivit statisticilor Conso.ro.

Să obţii mai mult, trebuie să rişti mai mult, pentru că dobânda cea mai mare va arunca mereu o umbră de îndoială asupra băncii care o promite. Întrebarea care se pune în acest caz este: de ce este atât de disperată banca respectivă să dea o dobândă mare, faţă de restul pieţei.

Dobânda cea mai mare se află la termenul cel mai lung (12 luni) şi este acum de 7,3%, adică un câştig brut de 73 de lei la 1.000 de lei plasaţi.

Cea mai recentă statistică a BNR s-a oprit la o medie de 5,5%, la depozitele în lei de sub un an în general.

Desigur, din dobânzile brute de mai sus gtrebuie scăzut 16% – impozitul şi comisioanele bancare de tot felul care adeseori consumă aproape tot ce a mai rămas din câştig.

Economica a găsit cazuri în care banca a cerut deponentului să aducă bani de acasă.

Pe măsură ce riscul creşte cresc şi şansele ca şi câştigul să fie mai mare, în funcţie de specificul instrumentelor de investiţie.

Toate se compară mai întâi cu dobânda la depozite. Adică se compară  recompensa asumarea riscului cu câştiguri: „cu cât mai mare este câştigul pe care îl iau pentru că am riscat să ajung la pierdere, nelîsând banii în depozitele bancare“.

Plasamentele sunt cu atât mai profitabile (şi mai riscante) cu cât se apropie mai mult de bursă, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Astfel, plasamentul direct în cele mai speculative acţiuni la Bursă (Fondul Proprietatea şi societăţile de investiţii financiare) are un potenţial de câştig mai mare decât cel mai profitabil fond de investiţii de acţiuni. La fel şi miza pe, probabil, cea mai atractivă acţiune de la Bursă (OMV Petrom), a companiei care a obţinut cel mai mare profit din istoria României.

Pe de altă parte, un fond mutual de investiţii  monetar (care pune banii în depozite bancare, dar cu dobânzi negociate) are performanţe apropiate de cele ale depozitelor.

Există şi căi de a paria pe diferite pieţe, a aurului, cea valutară, sau a unor instrumente speciale, de mare risc.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...