Cât costă locuinţele ANL pe care statul le scoate la vânzare

Guvernul a adoptat pe 31 iulie o hotărâre care stabileşte că vânzarea locuinţelor ANL se poate face şi în rate lunare, cu un avans minim de 15%. Valoarea de înlocuire, adică preţul de vânzare, este de 328 euro/mp, faţă de valoarea anterioară de 326 euro/mp. 
Andrada Ghira - vin, 01 aug. 2014, 10:38
Cât costă locuinţele ANL pe care statul le scoate la vânzare

Pentru accelerarea procesului de vânzare a locuinţelor construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), Guvernul a aprobat vânzarea locuinţelor şi în rate lunare, cu un avans minim de 15% din valoarea de vânzare.

În funcţie de suprafaţa apartamentului, preţul final este dat de valoarea de înlocuire de 328 euro/mp, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării. Valoarea de inlocuire se stabileşte anual şi stă la baza calculării valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”. 

Pentru perioada 1 august 2013-31 iulie 2014, valoare de înlocuire a fost de 326 euro/mp, iar cu un an înainte a fost de 411 euro/mp. 

CITEŞTE ŞI Locuinţele ANL pentru tineri destinate închirierii vor putea fi vândute cu plata în rate lunare

Valoarea de vânzare a locuinţelor reprezintă valoarea de înlocuire pe mp multiplicată cu suprafaţa construită efectivă a fiecărei locuinţe, inclusiv cotele indivize aferente fiecărei locuinţe, diminuata cu amortizarea calculată în conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice.

La valoarea de vanzare se mai adaugă un comision de 1% pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de autorităţi. 

Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii” a fost lansat de ANL in anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani, care indeplinesc conditiile prevazute de lege. 

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de cel puţin un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...