Cât vor fi euro și dolarul la sfârşitul anului. La ce cursuri valutare să ne aşteptăm în 2016

Un leu mai tare. Un euro care să valoreze câțiva cenți americani. Un euro de 4,45 lei și un dolar de 4,24 lei la sfârșitul lui decembrie sunt doar câteva din pariurile pe curs făcute de economiștii șefi ai principalelor bănci prezente în România. 
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 dec. 2015, 22:01
Cât vor fi euro și dolarul la sfârşitul anului. La ce cursuri valutare să ne aşteptăm în 2016

Săptămâna trecută paritatea ajunsese la 1,05 dolari pentru un euro în așteptarea deciziei de creştere a dobânzii de politică monetară a Rezervei Federale Americane (FED), pe 16 decembrie, piețele fiind convinse că Banca Centrală Europeană (BCE) va păstra întocmai în deciziile sale semnalele transmise cu ceva vreme înainte către piață.

Cu toate acestea, BCE a redus într-adevăr facilitatea la depozite la 0,3% (lucru aşteptat de piaţă) și a decis extinderea programului de achiziţie lunară de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste până la sfârșitul lunii martie 2017, în cuantum de până la 60 de miliarde de euro.

După cum explică Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și președintele Consiliului Fiscal, piața se aștepta la o majorare cantitativă mai mare a volumului de obligațiuni emis de BCE. Motiv pentru care, raportul euro dolar s-a depreciat cu 2%-3% în câteva zile, ajungând acum la un raport de 1,08 dolari pentru un euro, iar piețele bursiere au intrat pe un trend ușor descrescător.

Politici divergente SUA și UE

Situația va rămâne așa probabil până la decizia FED, toți indicatorii economici ai SUA, inclusiv ultimele date despre evoluția pieței muncii fiind favorabili unei majorări a dobânzii de referință a Statelor Unite. „Politicile monetare ale FED și BCE vor intra pe o tendință divergentă în sensul în care dobânzile în dolari vor începe să crească în timp ce cele în euro vor rămâne scăzute sau chiar vor scădea și mai mult. O astfel de evoluție este de așteptat să întărească dolarul în dauna euro, așteptările piețelor fiind în direcția apropierii de paritate a perechii euro-dolar în următoarele 12 luni”, spune Radu Crăciun, economistul șef al BCR.

Toți analiștii economici chestionați de ECONOMICA.NET susțin la unison că politicile celor două mari puteri ale lumii vor fi divergente în următoarea perioadă, cel puțin pentru câteva trimestre.

În 2016, un euro va valora doar 98 de cenți americani

Drept care, pentru sfârșitul lunii decembrie 2015 – prima jumătate a anului viitor, previziunile Erste BCR merg spre un 1,05%-1,1% dolari pentru un euro, ale Raiffeisen Bank către 1,1, iar ale ING Bank merg și mai departe și văd dolarul mai tare decât euro la sfârșitul primului semestru din 2016. „După decizia FED, dacă va fi de reducere a dobânzii ne așteptăm la o paritate de 1,05 dolari pentru un euro, iar la jumătatea anului viitor credem că un euro va valora doar 0,98 de dolari”, spune Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank.

Pe termen mediu, leul se va aprecia

„Cursul euro – leu ar trebui să își păstreze în continuare volatilitatea limitată sub supravegherea BNR care mă aștept să își calibreze politica monetară astfel încât să nu inducă presiuni în direcția unei aprecieri semnificative a leului. În aceste condiții, atâta timp cât nu vor apărea crize externe, cursul e de așteptat să se miște în intervalul 4,35-4,55 lei pentru un euro în cea mai mare parte a anului viitor”, spune Radu Crăciun.

Ciprian Dscălu de la ING Bank consideră că leul este ușor depreciat la ora actuală, fapt care ar trebui să conducă pe termen mediu, în următorii doi ani la o ușoară apreciere a acestuia. „Deoarece România, prin componența balanței externe import deflație, raportul euro/leu va continua să fie unul stabil și foarte probabil va închide acest an undeva în jurul valorii de 4,45 lei pentru un euro”, spune Ciprian Dascălu. Tot în intervalul 4,40 lei–4,45 lei pentru un euro vede nivelul de curs la finele lunii decembrie și Ionuț Dumitru.

În schimb, previziunile pentru dolar la sfârșitul anului, în cazul în care FED crește dobânda, ar fi de 4,24 lei. Reprezentanții BCR spun că, fiind vorba de un curs derivat din paritatea euro/dolar, cursul leului comparativ cu dolarul se va alinia la fluctuațiile dintre cei doi poli valutari ai lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...