Cum mint românii în CV-urile primite de cel mai mare angajator din outsourcing

Iuliana Stan, senior recruiter la compania de outsourcing Computer Generated Solutions (CGS) Romania, spune într-un interviu ECONOMICA.NET, realizat în cadrul Târgului de joburi "Angajatori de top", câte CV-uri primeşte pentru un post vacant, câţi candidaţi îşi supraevaluează în CV-uri cunoştinţele de limbi străine, precum şi cum alege candidatul ideal dintr-un bazin de CV-uri eligibile pentru posturile ofertate de compania americană. 
Cristina Şomănescu - mar, 08 apr. 2014, 21:03
Cum mint românii în CV-urile primite de cel mai mare angajator din outsourcing

Câţi candidaţi concurează pentru un post vacant la CGS Romania

„Pentru un post pe limba engleză primim în jur de 1.000 de CV-uri. După un prim screening (n. red. evaluare superficială) de CV-uri, în jur de 80% dintre ele corespund profilului căutat de noi”,  a spus pentru ECONOMICA.NET Iuliana Stan, senior recruiter la CGS, cea mare companie de outsourcing din România.

Numărul candidaţilor eligibili scade după ce recrutorii evaluează cunoştinţele de limbă declarate de candidaţi în CV

În jur de 50% dintre candidaţi (e vorba de cei care aplică pentru posturile ofertate de CGS Romania, n. red.) îşi supraevaluează cunoştinţele de limbă străină în CV, a adăugat Iuliana Stan.

Concurenţă mai mică dar mai strânsă pentru un post care vizeză o limbă rară

„Pentru un post cu limba olandeză primim în jur de 10-15 CV-uri în două săptămâni, dar în acest caz, în jur de 80% dintre candidaţi sunt potriviţi pentru job. Aceştia nu îşi supraevaluează cunoştinţele de limbă”, a mai spus Iuliana Stan.

Cum plătiţi un candidat care vorbeşte o limbă rară?

Exact cum este plătit şi în piaţă, susţine Iuliana Stan, fără să ne ofere detalii despre salariile cu care angajează acum astfel de candidaţi.

4.000 de lei net lunar câştigă vorbitorii de limbi rare care lucrează la Webhelp, alt jucător mare din piaţa românească de outsourcing. Detalii, în ECONOMICA.NET.

Ce profiluri de candidaţi caută CGS

„Nu căutăm neapărat persoane cu experienţă, căutăm în special vorbitori de limbi străine la nivel avansat: engleză, franceză, spaniolă, italiană, portugheză, olandeză. Candidaţii trebuie să aibă abilităţi foarte bune de comunicare, să fie deschişi să înveţe lucruri noi şi dacă au şi cunoştinţe de hardware sau software, e un adevărat avantaj”, ne-a spus Iuliana Stan.

Au şanse mare la angajare şi candidaţii care vorbesc fluent o limbă străină, dar nu au o certificare care să ateste competenţele de limbă

„Nu e obligatoriu să aibă certificare oficială (pentru limba vizată la angajare – n. red.), pentru că ei oricum vor fi testaţi, în ceea ce priveşte partea scrisă, cât şi partea vorbită. Ei vor interacţiona cu vorbitori nativi, de regulă, şi atunci este foarte important să ne dăm seama care e nivelul vorbit”, a mai spus Iuliana Stan.

Pe lângă testele de limbă, candidaţii vor susţine uneori şi teste tehnice, depinde de jobul pentru care vin la interviu. Nu sunt obligatorii cunoştinţele tehnice. Noi suntem dispuşi să le facem training pe partea tehnică destul de mult, şi trainingurile durează între două şi şase săptămâni, explică Iuliana Stan.

Criteriile la care recrutorii se uită când aleg între mai mulţi candidaţi eligibili care se bat pentru un singur loc de muncă vacant

„Avem mai multe criterii pe care le luăm în calcul: experienţa, cunoştinţele tehnice, urmărim abilităţile de comunicare, orientarea către client, motivaţia şi spiritul de echipă. Dacă avem candidaţi care nu au experienţă, putem face un „role play” (n. red. jocuri de rol) în timpul interviului, prin care ne dăm seama dacă e sau nu orientat către client”, ne spune Iuliana Stan.

Şi studenţii sunt eligibili, mai ales pentru că joburile sunt disponibile şi în regim part-time, de patru sau şase ore, şi atunci e foarte avantajos pentru ei, pentru că pot ajunge şi la facultate, a adăugat recrutorul.

Computer Generated Solutions (CGS) este furnizor global de soluţii de business complete, bazate pe tehnologie, inclusiv ERP, SCM, PLM, WMS, CRM, portal, e-commerce, web developement, e-learning, training, staff leasing, call center.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...