Catrina, MCSI: România trebuie să facă o digitalizare reală. Numai 28% dintre români au competenţe digitale de bază

România are nevoie de o digitalizare reală, în condiţiile în care statisticile arată că numai 28% dintre români au abilităţi digitale de bază, a declarat, joi, în cadrul unui forum de specialitate, Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). 
Economica.net - joi, 03 mai 2018, 13:18
Catrina, MCSI: România trebuie să facă o digitalizare reală. Numai 28% dintre români au competenţe digitale de bază

‘În România, 78% dintre copiii cu vârste între 7 şi 18 ani navighează pe Internet, în timp ce 90% dintre aceştia utilizează cel puţin o reţea de socializare. În Uniunea Europeană, 50% din totalul populaţiei nu dispune de competenţe digitale de bază, în timp ce, în România, numai 28% au abilităţi digitale de bază. Tot statisticile menţionează că, până în anul 2020, se aşteaptă ca Uniunea Europeană să aibă un deficit de 800.000 de specialişti în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Când vorbim despre educaţie, cifrele ne arată că aproximativ 20% dintre tinerii cu vârste între 15-24 ani nu sunt angajaţi, nu sunt educaţi sau nu sunt instruiţi. România se situează pe locul patru în Uniune, cu cel mai mare procent dintre tineri în aceste situaţii’, a menţionat Catrina.

Oficialul MCSI a menţionat, totodată, că provocarea este de a integra utilizarea tehnologiilor digitale în eforturile de modernizare a sectorului public.

‘Provocarea de bază pe care o avem cu toţii este de a face o adevărată digitalizare. Strategiile guvernamentale digitale trebuie să devină ferm integrate în politicile principale de modernizare. Sunt necesare noi abordări în materie de guvernanţă publică pentru a sprijini o trecere de la serviciile centrate pe Guvern, prin intermediul guvernelor care anticipează nevoile cetăţenilor şi ale întreprinderilor, în mediile în care cetăţenii şi întreprinderile îşi determină propriile nevoi şi le abordează în parteneriat cu guverne. Guvernele nu-şi mai pot permite să separe eficienţa de alte obiective ale rezultatelor politicii sociale în guvernarea şi gestionarea tehnologiilor digitale. Îmbunătăţirea furnizării de servicii şi eficienţa sectorului public trebuie să meargă împreună cu creşterea economică’, a subliniat secretarul de stat în MCSI.

Conform unui studiu de specialitate realizat de Valoria, publicat joi, 47% dintre companiile din România s-au declarat influenţate în mod semnificativ de procesul de digitalizare. Cu toate acestea, în cazul a şase firme din 10 nu există la nivelul conducerii de top suficiente cunoştinţe şi expertiză pentru ca managerii să evalueze şi să dezvolte un model de afacere digital.

‘Barometrul digitalizării 2018’, întocmit de Valoria, în colaborare cu Doingbusiness.ro, relevă, totodată, că, în ceea ce priveşte evoluţia tehnologică, 29% dintre companii spun că modelele digitale de afaceri le vor transforma industria în 1-3 ani, iar procentul companiilor din România care consideră modele digitale de afaceri ca fiind o ameninţare creşte de la 12% în 2017, la 21% în 2018.

Rezultatele studiului citat relevă faptul că, în continuare, principalul obstacol pe care îl văd companiile în calea transformării digitale este chiar percepţia pe care o au în acest moment, că nu au consumatori digitali (40% în 2018 vs. 55% în 2017). Pe locul al doilea, 40% dintre companii spun că principalul obstacol sunt costurile prea mari, iar pe locul al treilea 38% dintre companii recunosc chiar propria rezistenţă la schimbare ca obstacol în calea digitalizării.

Digital Communication Network, World Learning şi Universitatea Româno-Americană au organizat, joi, în premieră în România, evenimentul ‘Digital Transformation Forum, Governance x Watchdogs’, în care s-a adus în discuţie modul în care tehnologiile informaţionale digitale contribuie la o mai bună guvernare şi ajută activitatea mass-media şi a societăţii civile, ca agenţi de pază ai democraţiei şi bunei guvernări, asigurându-se că politicile publice şi implementarea acestora servesc cu adevărat cetăţenii.

Cei prezenţi în cadrul evenimentului de la Bucureşti au abordat subiecte precum strategiile de informare digitală, instrumente vizând transparenţa şi răspunderea guvernamentală, căile digitale de căutare a adevărului, programe de e-guvernare, date deschise, planuri strategice pentru reţelele sociale, guvernarea internetului, practici anticoruptie şi jurnalism mobil şi participativ.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...