CE a acţionat în judecată AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinurilor anti-COVID-19

Comisia Europeană a anunţat luni că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, relatează Reuters.
AGERPRES - lun, 26 apr. 2021, 15:19
CE a acţionat în judecată AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinurilor anti-COVID-19

”Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, la 30 de milioane faţă de cele 120 de milioane de doze promise prin contract, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Citește și: UE se pregăteşte să dea în judecată AstraZeneca pentru că nu a livrat dozele de vaccin promise (economica.net)

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

După anunţul Comisiei despre acţiunea judiciară lansată împotriva sa compania AstraZeneca a emis un comunicat în care consideră că aceasta este ”fără fundament” şi a promis că se va ”apăra cu fermitate” în faţa instanţei.

AstraZeneca susţine de asemenea că a ”respectat deplin” contractul încheiat cu Bruxellesul şi până la sfârşitul lunii aprilie va livra blocului comunitar 50 de milioane de doze de vaccin, conform previziunilor sale, sperând totodată că această acţiune judiciară va oferi ”ocazia de a soluţiona acest diferend cât mai curând posibil”.

”Vaccinurile sunt dificil de fabricat, după cum au arătat-o problemele întâmpinate de mai multe grupuri în Europa şi în lume. Facem progrese în depăşirea dificultăţilor tehnice şi producţia noastră se ameliorează”, argumentează laboratorul britanico-suedez, adăugând însă că este nevoie de timp pentru a putea creşte numărul dozelor fabricate.

Citește și: AstraZeneca vs UE: Blocul comunitar nu va încheia contracte decât cu cei care „livrează la momentul prevăzut” (economica.net)

Premierul britanic Boris Johnson a reiterat luni sprijinul său pentru compania AstraZeneca, aceasta fiind ”un partener solid al Regatului Unit şi al lumii întregi”, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street, care a subliniat că vaccinul acesteia are un rol crucial în programul britanic de imunizare.

Te-ar mai putea interesa și
CE: Este de aşteptat ca Johnson&Johnson să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în UE pe trimestrul II
CE: Este de aşteptat ca Johnson&Johnson să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în ...
 Este de aşteptat ca grupul Johnson&Johnson să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în Uniunea Europeană pe trimestrul al doilea, după ce milioane de doze au......
Transalpina: A fost redeschisă circulația pe cea mai înaltă șosea din țară
Transalpina: A fost redeschisă circulația pe cea mai înaltă șosea din țară
Transalpina a fost redeschisă circulaţiei rutiere, miercuri, 16.06.2021, pe sectorul Rânca –Curpăt (între km 34+800 ...
Șefa autostrăzilor: Anul viitor toată România va fi în șantier – Transilvania, sudul țării, zona Moldovei
Șefa autostrăzilor: Anul viitor toată România va fi în șantier – Transilvania, sudul țării, zona Moldovei
Anul viitor toată România va fi în șantier – Transilvania, Sudul țării, zona Moldovei – și din această perspectivă, ...
Isărescu: Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care obligaţiile asumate de restituire nu au mai fost respectate
Isărescu: Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care obligaţiile asumate de restituire nu au mai fost respectate
Tezaurul Băncii Naţionale a României (BNR) rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată ...