CE a validat bugetele pentru 2020 ale statelor zonei euro, deşi unele se abat de la regulile europene

Comisia Europeană (CE) a avertizat miercuri opt state din zona euro ale căror proiecte de buget pentru anul viitor prezintă "riscuri de neconformitate" cu regulile europene, dar în pofida acestor riscuri a validat proiectele de buget transmise de toate cele 19 state membre ale zonei euro, relatează AFP şi DPA.
Economica.net - mie, 20 nov. 2019, 15:24
CE a validat bugetele pentru 2020 ale statelor zonei euro, deşi unele se abat de la regulile europene

Conform evaluării Bruxelles-ului, bugetele prezentate de aceste ţări (Franţa, Italia, Slovenia, Slovacia, Spania, Finlanda, Portugalia şi Belgia) s-ar putea îndepărta de obiectivele care le-au fost fixate.

Efortul depus de aceste ţări membre ale zonei euro pentru a-şi asana cheltuielile publice ”este inferior recomandărilor” făcute de UE, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Mai mult, patru dintre aceste ţări, respectiv Franţa, Italia, Belgia şi Spania, întârzie ”reducerea datoriei lor publice foarte ridicate”, a indicat Moscovici, care le-a cerut acestor state să-şi ”continue politicile bugetare prudente”.

”Aceste patru ţări nu au profitat suficient de perioadele economice favorabile pentru a-şi asana finanţele publice”, a atenţionat la rândul său vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Potrivit CE, deficitul bugetar al Franţei va fi menţinut la 2,2% din PIB în 2020 şi 2021, însă rămâne foarte slab efortul structural, adică cel întreprins fără să se ţină cont de conjunctura economică. Prin urmare, datoria sa publică va ajunge la 98,9% din PIB în 2020 şi 99,2% în 2021.

În cazul Italiei, deficitul bugetar este prognozat la 2,3% în 2020 şi 2,7% în 2021, situaţie care preocupă Bruxellesul, dată fiind enorma datorie externă a acestei ţări, ce va ajunge astfel la 136,8% din PIB anul viitor şi la 137,4% în 2021, procent depăşit în UE numai de cel al Greciei.

Totuşi, spre deosebire de situaţia de anul trecut, când Bruxellesul avea relaţii tensionate cu guvernul de la Roma pe care-l caracteriza drept populist, acum există dialog cu noul guvern considerat proeuropean. ”Nu putem compara dezbaterea bugetară pe care o avem anul acesta (…) cu confruntarea pe care am avut-o cu un an în urmă”, recunoştea Moscovici la începutul lui noiembrie.

Conform Pactului de Stabilitate şi Creştere, statele din zona euro trebuie să menţină un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB şi o datorie publică nu mai mare de 60% din PIB.

Celor opt state li s-a cerut să rectifice abaterile, dar riscurile identificate de CE nu au fost considerate a fi atât de serioase încât să determine respingerea bugetelor.

Din cele 19 state membre ale zonei euro, nouă au prezentat un proiect de buget pentru anul viitor deplin conform cu regulile europene, acestea fiind Germania, Olanda, Irlanda, Grecia, Lituania, Luxemburg, Cipru, Malta şi Austria.

Comisarul Moscovici a remarcat faptul că Germania şi Olanda, care dispun de o marjă bugetară ce le permite să susţină investiţiile, fac ”primii paşi către o politică bugetară mai expansivă”. ”Este desigur o veste bună pentru creşterea economică a acestor ţări, dar şi pentru ansamblul zonei euro”, a subliniat el.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...