1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Ce au făcut ploile în agricultură: producţia de grâu scade, dar suntem campionii UE la creşterea celei de floarea soarelui

Precipitaţiile abundente din ultima vreme, precedate de temperaturi ridicate au mai redus din entuziasmul specialiştilor UE care prognozau pentru România producţii record pentru grâu, de peste patru tone la hectar. Am putea deveni însă campionii UE din punct de vedere al creşterii producţiei la hectar la floarea soarelui.

28 mai, 2016 | | ECONOMICA.net

Cu un randament estimat de 4 tone de grâu la hectar, fermierii români ar fi putut bate anul acesta un nou record la producţie, anunţau specialiştii Comisiei Europene în raportul lor privind producţia agricolă a UE din luna aprilie. Noile estimări readuc însă producţia de grâu sub pragul de 4 tone la hectar, deşi culturile arată încă foarte bine.

În schimb, veştile sunt mult mai bune pentru floarea soarelui. Potrivit ultimei prognoze, producţia ar putea urca anul acesta la 1,79 de tone la hectar, cu 32,2% mai mult decât anul trecut. Ar fi cea mai mare creştere de randament la hectar pentru un stat membru, înaintea Austriei pentru care se prognozează un plus de 30,5% şi a Bulgariei (plus 21,9%).

Primii la suprafaţă şi producţie, penultimii la randament

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică aferente anului trecut, România este statul european cu cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu porumb (1 milion de hectare),  aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui aparţinând ţării noastre. Are, de asemenea, cea mai mare producţie totală (23% din total, adică în jur de 1.7 milioane de tone). Urmează Bulgaria, Estonia, Franţa şi Ungaria.

Cu toate acestea, la randament suntem penultimii între cele cinci state state care produc 91,5% din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE. 

Conform estimărilor Comisiei Europene aferente anului agricol 2015/2016, cel mai mare randament îl are Ungaria cu 2,55 de tone la hectar, urmată de Bulgaria cu 2,46 tone la hectar şi Franţa cu 2,27 de tone la hectar. Media UE ar putea fi de 2,01 tone la hectar, adică tot peste cea a României (1,79 de tone la hectar)

În 2015, din datele INS, România a avut o producţie medie de 1,77 de tone la hectar. 

Ce se întâmplă cu grâul

"Luând în considerare acumularea peste medie de biomasă în cazul grâului de toamnă şi nivelul adecvat de apă din plante, perspectivele sunt foarte bune", se arată în ultimul raport UE care indică pentru o producţie medie la hectar de 3.92 de tine la hectar, cu 2.6% peste media anului trecut şi cu 14% peste media ultimilor cinci ani. Media în UE este însă de 5.85 de tone la hectar, sub media anului tercut cu 2,8%.

România este al cincilea producător de grâu la nivel european, în funcţie de suprafaţa şi producţia din 2015, potrivit INS.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO