CE ne va face în iunie recomandările de ţară şi nu stăm deloc bine din punct de vedere economic

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte regional pe Oltenia al PDL şi vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a spus, duminică, la Craiova, că în luna iunie Comisia Europeană va face recomandările de ţară pentru România, după ce Guvernul va depune la Bruxelles planul naţional de reforme, planul de convergenţă şi bugetul pe anul viitor, iar ţara noastră ''nu stă deloc bine din punct de vedere economic''.
Economica.net - Dum, 21 apr. 2013, 13:59
CE ne va face în iunie recomandările de ţară şi nu stăm deloc bine din punct de vedere economic

Potrivit lui Marinescu, Comisia Europeană nu va ezita să facă propuneri României în condiţiile în care CE a propus suplimentarea bugetului Uniunii pe 2013 cu 11,2 miliarde euro, iar unele state membre, deşi beneficiare, cum este Spania, au anunţat că nu pot să aloce partea lor şi încearcă să creeze ”o minoritate de blocaj”, pentru a nu da aceşti bani.

”Chiar dacă acum la Bruxelles nu este o preocupare evidentă legată de măsurile economie care nu se iau în România, deşi în mediile politice se discută acest aspect, imediat ce se trimit aceste planuri la Bruxelles (n.r.: planul de convergenţă, planul naţional de reforme şi bugetul pentru 2014) şi Comisia va trebui să vină cu recomandările de ţară în iunie. Iar cei care lucrează acolo ştiu foarte bine cum să analizeze bugetul, planul naţional de reforme despre care nu am auzit nimic până acum, dar care sunt obligatorii. Şi, după cum aţi văzut, mai nou, Comisia, având mijloacele necesare, nu mai ezită. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Cipru, unde au propus direct să taie din depozite. Sigur că nu se va întâmpla la noi aşa ceva, dar şi la noi garantez că nu va ezita să vină cu propuneri, pentru că nu stăm bine deloc”, a spus Marinescu.

Vicepreşedintele PDL a explicat că recomandările CE pentru România vor fi făcute în contextul în care multe state membre încearcă că creeze o minoritate de blocaj pentru a nu cotiza cu partea lor la suplimentarea bugetului Uniunii Europene pe acest an.

”Pe 2013, bugetul Uniunii Europene ar trebui să fie suplimentat cu 16 miliarde de euro, care înseamnă 14-15%, imens pentru bugetul Uniunii Europene care este de 120-130 miliarde pe an. Este nevoie de această suplimentare pentru acoperirea cererilor de rambursare ale statelor membre rămase restante. Comisia a propus 11,2 miliarde şi sunt state membre care spun că nu pot să dea partea lor din cele 11,2 miliarde de euro, cum este de exemplu Spania, care, ulterior, este unul din statele beneficiare. Deci există probleme. Sunt state membre care încearcă să facă o minoritate de blocaj să nu dea aceşti bani, ceea ce pentru noi înseamnă că nu o să mai avem nici amărâţii ăia de bani pe care tot zicem că îi absorbim. Aceasta este situaţia, iar noi nu facem nimic pentru economie”, a afirmat europarlamentarul PDL.

Marian Jean Marinescu a criticat lipsa de interes a reprezentanţilor ministerelor transporturilor şi economice din România faţă de proiectele de infrastructură care se aflau în derulare, dar şi faţă de proiectul Nabucco.

”Ce s-a întâmplat de patru luni de zile la Ministerul Transporturilor, unde sunt cei mai mulţi bani de absorbit şi erau proiecte în derulare? În afară de blocaj complet, nu s-a întâmplat nimic. La Ministerul Economiei se ceartă care să preia aia, care să facă ailaltă, iar în acest timp nu se interesează nimeni ce se întâmplă cu competiţia din Azerbaijan dintre Nabucco şi TAP? Cine câştigă gazul ca să putem avea gaz pe Nabucco şi să înceapă construcţia pe Nabucco? Aţi auzit pe cineva vorbim de acest lucru? Dacă Trans Adriatic Pipeline (TAP) ia gazul din Azerbaijan, la revedere Nabucco. Este inimaginabilă această lipsă de interes, nimeni nu vorbeşte de Planul de convergenţă, care este obligatoriu prin norme europene de depus la Comisia Europeană, de Planul naţional de reforme, care, de asemenea, trebuie depus la Comisia Europeană, iar până în iunie şi bugetul pe anul viitor”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...