CE Oltenia a pus în funcţiune la Turceni un grup care nu are autorizaţie de mediu – Greenpeace

Organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru faptul că, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost repornit grupul 7, care îşi epuizase încă din 2014 perioada de funcţionare şi nu mai are autorizaţie de mediu, potrivit unui comunicat al celor două ONG-uri, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 10:54
CE Oltenia a pus în funcţiune la Turceni un grup care nu are autorizaţie de mediu - Greenpeace

‘Complexul Energetic Oltenia a repus în funcţiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deşi acesta nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale. Echipele Greenpeace România şi Bankwatch, aflate în zona termocentralei, au sesizat astăzi (marţi – n.r.) Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, în urma căruia să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să îi suspende activitatea’, se arată în comunicat.

Termocentrala Turceni, aparţinând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcţionează în baza reglementărilor unei autorizaţii integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj. Această autorizaţie nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu precizează că grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

‘Conform legislaţiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizaţiei pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalaţiei de ardere. În orice caz, punerea în funcţiune înainte de emiterea unei autorizaţii integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale’, se mai arată în comunicat.

‘Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcţiune acest grup fără a respecta legislaţia din domeniu. Am solicitat astăzi Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze o inspecţie a termocentralei. În urma acestui control, ne aşteptăm ca Garda de Mediu să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să dispună suspendarea imediată a activităţii acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condiţiile legale’, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

‘Asociaţia Bankwatch România a cerut în instanţă anularea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite şi lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanţă acţiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce priveşte redenumirea Unităţii 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive şi am cerut cercetarea acestui potenţial caz de infringement’, a spus, la rândul său, Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, citat în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...