Ce profit ţi-ar aduce în 2014 companiile străine de la BVB

Un portofoliu format din acţiunile companiilor americane care pot fi cumpărate prin Bursa de Valori Bucureşti ar putea aduce câştiguri de peste 10%, dublu faţă de dobanda oferită de bănci, spun brokerii de la Tradeville.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 09:14
Ce profit ţi-ar aduce în 2014 companiile străine de la BVB

Rezultatele financiare preliminare relevă o creștere a afacerilor și un avans semnificativ al profitului pentru primele 10 companii de la BVB care au raportat datele financiare pe 2013, potrivit brokerilor de la Tradeville. Cu toate acestea, anul 2014 a debutat cu corecții importante, atât în luna ianuarie, cât și la începutul lunii februarie. De la începutul anului şi până în prezent, SP500 a pierdut 5%, FTSE100 şi DAX au scăzut cu 4,4%, iar indicele bursei nipone s-a corectat cu 14,4%.

„În ciuda acestor corecţii, provocate în special de marcările de profit, ne aşteptăm ca şi anul acesta să fie unul pozitiv. De fapt, investitorii care îşi plasează disponibilităţile în acţiuni în acest moment au şanse să obţină randamente superioare pieţei pentru 2014, având în vedere nivelurile de preţ atractive pentru acţiunile unora dintre companii, cât şi la nivelul pieţei în general. În opinia noastră, un investitor care şi-ar plasa disponibilităţile într-un portofoliu distribuit în mod egal între cele 10 acţiuni analizate s-ar putea aştepta la un randament de 10-12% pe o perioadă de un an, incluzând aici şi dividendele plătite de unele dintre respectivele societăţi”, consideră Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Primele 10 companii de la BVB care şi-au făcut publice rezultatele sunt Impact, Microsoft, Bank Of America, Apple, SAP AG, McDonald’s, JP Morgan, Intel, Siemens şi Deutsche Bank.

Afaceri în creştere

Cea mai mare expansiune a afacerilor pe 2013 a raportat-o Impact București (IMP), singura companie românească din cele 10 analizate. Dezvoltatorul imobiliar a reușit un salt cu 162% al veniturilor din exploatare, în timp ce cheltuielile aferente au avansat cu doar 11%. De altfel, rezultatele tot mai bune afișate de Impact s-au resimțit în cea mai bună evoluție de pe BVB în 2013, titlurile companiei avansând cu 375%.

A doua cea mai importantă creștere a afacerilor, dintre cele 10 companii, a fost înregistrată de Microsoft (MSFT). Cel mai mare producător de software din lume este singura companie străină din cele analizate care a reușit o expansiune de peste 14%, rezultatele completând trendul multi-anual de creștere (30 ani de creșteri neîntrerupte), potrivit raportului efectuat de analiștii Tradeville.

Bank Of America (BAC) a afişat a treia cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, cu 6,6%. Cea mai mare companie din lume după valoarea de piaţă, Apple, a reuşit un avans al afacerilor de 5,6%, pe fondul unor vânzări peste aşteptări de iPad-uri şi Mac-uri, care au compensat livrările mai slabe de iPhone. Creșteri ale afacerilor au raportat, de asemenea, SAP AG (SAP), de 3,67%, și McDonald’s (MCD), de aproape 2%. JP Morgan a afișat afaceri aproape la același nivel cu cel din 2012 (scădere de doar 0,44%), o situație relativ similară fiind raportată și de Intel (INL), respectiv o scădere de numai 1,2%.

Rezultatele bune pe 2013 raportate până în prezent de companiile ce pot fi tranzacţionate pe BVB s-au resimţit în mare parte în evoluţia acţiunilor pe parcursul anului trecut. „Anul 2013 a fost unul stelar pentru bursele din statele dezvoltate. Astfel, am văzut aprecieri de 25-30% pe principalii indici ai pieţei americane, 25% pe indicele german DAX, peste 14% pe indicele britanic FTSE100 şi mai bine de 56% în cazul indicelui japonez Nikkei”, spune Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.

Deutsche Bank, în topul profiturilor la BVB

În ceea ce privește profitabilitatea celor 10 companii analizate de Tradeville, cel mai mare avans al profitului net pe 2013 a fost reușit de Deutsche Bank (DBK), cu 243%, deși afacerile companiei au scăzut cu 5,3%. Deutsche Bank, cea mai mare bancă din zona euro, a fost urmată la capitolul creșterii profitului de o bancă de peste Ocean, Bank of America (BAC), cu un salt de 173%. Al treilea cel mai mare avans al profitului, de aproape 50%, a fost obținut de Microsoft (MSFT).

O creștere semnificativă a rezultatului net a fost înregistrată și de SAP AG (SAP), de 18%. Siemens (SIE), o altă companie germană, a raportat un avans substanțial al profitului, de 14,2%, în ciuda faptului că afacerile au scăzut cu 3,3%. O îmbunătățire consistentă a profitabilității a înregistrat și Impact București (IMP), care și-a redus pierderea netă cu 37,5%. Un avans mai modest al rezultatului net a fost raportat de McDonald’s, de 2,2%.

Scăderi ale profitului au fost afișate doar de trei companii: JP Morgan (JPM), de 15,8%, pe fondul creșterii costului cu litigiile, Intel (INL), de 12,6%, și Apple (AAPL), de 11,3%, ambele pe fondul unei concurențe acerbe în domeniul tehnologiei. Totuși, Apple rămâne compania cu cel mai mare profit din lume, de 37 miliarde dolari, și cu așteptări mari în privința noului parteneriat cu China Mobile, a noului model iPhone și al unui ceas inteligent, în timp ce potențialul Intel pe segmentele „private cloud”, al device-urilor mobile (graţie chip-urilor Atom şi Quark) și al imprimantelor 3D este semnificativ.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...