Ce s-a întâmplat în 2015 cu marile averi ale lumii

Prăbuşirea preţului petrolului, ieftinirea metalelor industriale şi a materiilor prime şi încetinirea creşterii economice a Chinei au muşcat în 2015 din averile celor mai bogaţi oameni din lume.
Economica.net - mie, 30 dec. 2015, 22:00
Ce s-a întâmplat în 2015 cu marile averi ale lumii

Carlos Slim, miliardarul mexican care a făcut bani din telefonie, este mai sărac cu 20 de miliarde de dolari. Reputatul investitor american Warren Buffett a pierdut anul acesta peste 11 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Bill Gates, cofondator Microsoft, a scăzut cu 3 miliarde de dolari.

La polul opus, boss-ul de la Amazon.com, Jeff Bezos, şi-a dublat averea, ajungând la aproape 60 de miliarde de dolari, iar spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, din care face parte şi Zara, este mai bogat cu peste 12 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Bill Gates rămâne cel mai bogat om din lume pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu o avere evaluată la 84 de miliarde de dolari.

Amancio Ortega, cel mai bogat european în ultimii patru ani, a urcat pe locul al doiela în topul global, graţie creşterii cu aproximativ 35% a acţiunilor retailerului de îmbrăcăminte Inditex. Spaniolul are o avere estimată la peste 74 de miliarde de dolari.

Locul al treilea îi revine lui Warren Buffett, cu o avere de 63 de miliarde de dolari, care a scăzut în 2015 după ce investiţiile hodlingului Berkshire Hathaway au dat randament negativ pentru prima dată din 2011.

Jeff Bezos, fondator şi CEO la Amazon.com, este mai bogat cu 31 de miliarde de dolari la finalul acestui an faţă de 2014, cea mai mare creştere din topul miliardarilor, având o avere evaluată la aproximativ 60 miliarde de dolari. Valoarea acţiunii Amazon a crescut de peste două ori în acest an, la aproape 700 de dolari, investitorii arătându-se entuziasmaţi de profitul realizat de retailer.

„Mogulul” mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume în urmă cu 4 ani, a căzut în 2015 până pe locul cinci în top şi a suferit cea mai mare pierdere în rândul miliardarilor lumii, şi are acum o avere de 53 miliarde de dolari. Problemele lui Slim sunt o consecinţă a succesului companiei pe care o controlează, America Movil, asediată de autorităţi. Guvernul încearcă să desfiinţeze monopolul de pe pieţele de telefonie fixă şi mobilă prin divizarea America Movil în mai multe companii independente.

Cel mai tânăr miliardar din top 10 este Mark Zuckerberg (31 de ani), fondator şi CEO al Facebook, cu o avere de 46,9 miliarde de dolari, în creştere cu peste 12 miliarde de dolari în ultimele 12 luni. Este urmat de Larry Page, cofondator Google, care este mai bogat cu peste 10 miliarde de dolari şi are o avere de 40,6 miliarde de dolari.

Cei mai bogaţi 400 de oameni din lume au pierdut în acest an 19 miliarde de dolari şi controlează, cumulat, averi de 3.900 de miliarde de dolari. Pierderile vin de pe urma prăbuşirii preţurilor petrolului, ale metalelor industriale şi principalelor materii prime, care au lovit industria petrolieră şi pe cea minieră, dar şi ca urmare a semnelor de încetinire a creşterii economice a Chinei şi crizei bursiere de la Shanghai din vară. Câştiguri au înregistrat, predominant, investitorii care au băgat bani în IT şi în transporturi – sector care are cel mai mult de căştigat de pe urma ieftinirii carburanţilor.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...