Ce se întâmplă în magazinul IKEA înainte de ora de deschidere

De zece ani, în fiecare dimineață la ora 5, 30 de angajați ai magazinuljui IKEA din cartierul bucureștean Băneasa ajung la muncă, în depozitul supermagazinului, pentru a pregăti marfa ce urmează a ajunge pe rafturi. Pentru ei, duminicile sunt cele mai grele, iar de sărbători ajung să descarce și 18 tiruri de mobilă și accesorii pe zi.
Economica.net - mar, 14 mart. 2017, 13:44
Ce se întâmplă în magazinul IKEA înainte de ora de deschidere

Pe la 8:30, când orașul roiește de oameni care se grăbesc la muncă, în magazinul IKEA din Băneasa în jur de 30 de oameni încălțați cu bocanci siguri de protecție și veste verzi muncesc deja de peste 3 ore. Scopul lor este ca până la deschiderea magazinului, toata marfa programată să ajungă în acea zi să fie deja stivuită la locul ei. „Zilnic, descărcăm câte 10 camioane, iar în lunile de vârf în perioada septembrie-decembrie descărcăm între 12 și 14 camioane pe zi. Au fost zile și cu 18 camioane. Iar aprovizionarea se face de obicei până la ora 10”, a explicat Cristi Ioniche, directorul de logistică al magazinului care a împlinit zece ani de la deschidere.

„Cea mai importantă zi este duminica, pentru că sâmbăta se fac cam 25% din vânzările dintr-o săptămână. Manipulăm cam 1000-2.000 de articole pe zi”, mai explică managerul, potrivit căruia alți 60 de salariați vin la muncă începând cu ora 10. În total, departamentul de logistică din cadrul IKEA lucrează 115 oameni, iar numărul lor crește în perioada de vârf cu aproximativ 20%.

Practic, în fiecare zi, cei care lucrează în logistică schimbă cam 11%-20% din articole, adică 1000-2.000 de articole pe zi. În total, IKEA vinde aproximativ 9.000 de articole. 

De unde vine marfa 

Cum IKEA este un retailer de mobilă cu operațiuni în toată lumea, iar marfa este aproximativ aceeași în toate țările, doar mică parte din ce se află în magazin este produsă în România. Retailerul lucrează cu aproximativ 20 de producători locali care livrează și pentru alte piețe. Restul se face la import și se livrează în diverse depozite regionale. Marfa din România vine dintr-un depozit din Polonia, direct de la furnizori sau dintr-un alt depozit extern al companiei ce funcționează într-un spațiu închiriat din Militari.

100.500 de lei-cel mai mare bon la IKEA

Pe 21 martie 2017 se împlinesc 10 ani de la deschiderea Magazinului IKEA Băneasa. În acest timp, din datele companiei, IKEA a  vândut  peste 390.000 de sisteme de depozitare pentru camera de zi BESTÅ, 1.619.919 de farfurii și boluril din gama OFTAST și 1.391.547 de prăjituri cu migdale ALMONDY CAKE . Clientul cu cel mai mare bon din cei zece ani și-a mobilat simultan mai multe camere din casă și a cumpărat mobilier și accesorii în valoare de 104.568 lei. În total, compania a vândut peste 120 de milioane de produse și a fost vizitată de 30 de milioane de oameni.

Reduceri de până la 10%

Cu ocazia aniversarii a zece ani de la IKEA în România, retailerul oferă posesorilor cardului IKEA Family reduceri de 10% la 10 game diferite de produse astfel:

13 Martie – Jucării și așternuturi pentru copii

14 Martie – Pahare și farfurii

15 Martie – Perdele și draperii

16 Martie – Mobilier pentru baie

17 Martie – Comode pentru dormitor și oglinzi

18 Martie – Mobilier pentru hol

19 Martie – Pilote și perne pentru dormitor adulți

20 Martie – Mese pentru sufragerie și pentru exterior

21 Martie – Paturi și saltele pentru adulți

22 Martie – Mese și dulapuri pentru birou 

IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, şi numelui satului în care se găsea ferma: Agunnaryd. În august 2016, IKEA Group deținea și opera 340 de magazine în 28 de țări sau teritorii, sub acord de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. În timp ce alte peste 40 de magazine IKEA erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group. Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...