Ce se va întâmpla în acest an cu preţul laptopurilor, o piaţă de 250 mil. euro în România

Laptopurile sunt cele mai căutate şi utilizate gadgeturi din România, iar de la începutul anului şi până în prezent preţurile au prezentat o uşoară scădere. Se pare însă că lucrurile se vor schimba.
laurentiu.matache - joi, 23 mai 2013, 13:42
Ce se va întâmpla în acest an cu preţul laptopurilor, o piaţă de 250 mil. euro în România

“Evoluţia cursului valutar, mai precis întărirea leului faţă de valutele forte (EUR si USD), împreună cu alţi factori a dus la o scădere a preţului laptopurilor de la începutul anului şi până în prezent. Este însă improbabil ca această tendinţă să continue, având în vedere că, cel puţin pentru moment, paritatea RON/EUR s-a stabilizat. Introducerea noii game de procesoare în lunile iunie-august va aduce cu sine o creştere a preţurilor pentru aceste produse” a declarat pentru ECONOMICA.NET Alina Ceauşescu, marketing manager Toshiba.

Potrivit acesteia, piaţa de notebook-uri se va situa, conform estimărilor, la aproximativ 500 000 de unităţi anul acesta, într-o uşoara scădere faţă de anul trecut, când piaţa a inregistrat aproximativ 530 000 de laptop-uri, achizitionate de către clienţii finali.

Deşi mulţi retaileri dau tabletele ca un înlocuitor veritabil al notebook-urilor şi ultrabook-urilor, acest lucru este puţin probabil, iar Toshiba ne lămureşte de ce.

“Segmentul ultrabook-urilor este în creştere, poate nu la fel de spectaculoasă în Romania faţă de ţările cu venituri mai mari, dar tendinţa este clară. Este adevărat că vedem o creştere spectaculoasă în segmentul tabletelor, însă acestea nu prezintă un real pericol pentru piaţa laptop-urilor în general sau a ultrabook-urilor în special, având o utilitate mult mai redusă, axata mai mult pe consumul de conţinut decât pe generarea lui” a mai spus Alina Ceauşescu.

Potrivit celor de la Toshiba, în acest moment studiile arată ca tabletele sunt în general privite ca un al doilea dispozitiv mobil, pe lângă laptop. Nu există, conform acestor studii, nici un utilizator de tabletă care să nu aibă şi un calculator clasic, desktop sau laptop.

Dacă în anii trecuţi licitaţiile organizate de autorităţi reprezentau o sursă importantă de venit pentru firme, criza le-a cam rărit, iar producătorii aşteaptă să reapară pe fondul infrastructurilor învechite.

“În acest moment nu avem cunoştinţă de nici un proiect major iniţiat de vreo instituţie a statului, care să aiba un impact major asupra pieţei. Sperăm că acest lucru să se întample, mai ales pe fondul infrastructurilor IT învechite din instituţii, dar nu am primit până de în prezent nici un semnal în acest sens”, a mai spus marketing managerul Toshiba.

Potrivit Alinei Ceauşescu, piaţa din România nu a fost niciodată cea mai orientata pe preţ din regiunea noastră, intotdeauna clientul din România a urmărit şi alte caracteristici cum ar fi: calitatea produsului şi fiabilitatea brandului, aşa cum spune o vorba de duh „suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”.

Piaţa de laptopuri s-a situat anul trecut la o valoare de aproximativ 220 – 225 de milioane de euro cu 10% aproape mai mult faţă de 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...