Cea mai veche mină din România s-a închis după 156 de ani de activitate – AFP

Cea mai veche mină de cărbune din România, deschisă la Petrila în 1859, s-a închis vineri în conformitate cu promisiunile autorităţilor de la Bucureşti de a închide minele neprofitabile, transmite AFP.
Economica.net - vin, 30 oct. 2015, 12:00
Cea mai veche mină din România s-a închis după 156 de ani de activitate - AFP

‘Este un moment trist pentru Valea Jiului, care va marca viaţa tuturor celor care, la fel ca mine, au lucrat aici’, a declarat directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel.

Cei câţiva zeci de mineri prezenţi la o scurtă ceremonie au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor lor care şi-au pierdut viaţa în diferite accidente miniere. Unul din cele mai grave accidente a avut loc în 2008, când 13 mineri şi-au pierdut viaţa.

Petrila, care este şi cea mai adâncă mină din România cu galerii care coboară până la o adâncime de 940 de metri, nu mai avea în ultimele luni de funcţionare decât 30 de mineri, faţă de 5.000 în perioada comunistă. Mina a atins vârful de producţie în anul 1983, când a livrat 1,2 milioane tone de huilă. Comparativ, anul trecut nu a livrat decât 110.000 de tone.

De la căderea regimului comunist în 1989, minele din Valea Jiului au primit subvenţii în valoare de mai multe sute de milioane de euro. În 2012, Guvernul român a promis Bruxelles-ului că va reduce treptat ajutoarele de stat acordate minelor nerentabile şi se va reorienta spre sursele de energie regenerabile.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, echipamentele de la Petrila, inclusiv un uriaş motor Siemens, care a funcţionat fără oprire din 1945, precum şi vagonetele utilizate pentru transportul cărbunelui vor fi vândute la fier vechi, în timp ce majoritatea clădirilor, care datează de la începutul secolului XX, vor fi demolate.

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) se va ocupa de închiderea a trei mari mine până în luna ianuarie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...