Debitorii care dau în plată sunt scutiţi de impozit, prima dată. Nu plătesc impozit nici cei executaţi silit

Persoanele care vor să apeleze la darea în plată vor fi scutiţi de plata impozitului pentru transferul de proprietate doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă creditul respectiv este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare, beneficiind de această prevedere şi cei care au fost executaţi silit, inclusiv cei care au apucat să achite impozitul, având posibilitatea să ceară restituirea lui, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis de Ministerul Finanţelor Publice, citat de News.ro.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 10:54
Debitorii care dau în plată sunt scutiţi de impozit, prima dată. Nu plătesc impozit nici cei executaţi silit

Va beneficia de această scutire orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit şi care apelează pentru prima dată la darea în plată.

Pentru orice dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare, menţionează Finanţele.

Persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la legea dării în plată pentru a li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

Totodată, cei care l-au achitat sub orice formă pot cere restituirea acestuia după intrarea în vigoare a ordonanţei.

În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Potrivit interpret[rilor mai vechi ale Ministerului de Finanţe, cel care dă în plată trebuie să plătească un impozit statului, aplicat la suma dată în plată. „Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată. Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal”, spunea Ministerul Finanţelor.

Pe lângă menţiunile referitoare la legea dării în plată, Finanţele mai modifică Codul Fiscal prin ordonanţa de urgenţă cu câteva aspecte.

„Acelaşi proiect de ordonanţă propune acordarea unui regim fiscal simplificat şi un tratament fiscal specific în ce priveşte impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizaţi de către Institutul Naţional de Statistică, este deosebit de importantă pentru respectarea cerinţelor regulamentelor UE în ce priveşte statisticile oficiale”, mai anunţă Finanţele.

O altă modificare propusă este aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite evenimente.

Totodată, li se permite agenţilor economici care achiziţionează anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata în numerar, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...