Cei mai bogaţi 100 de oameni au pierdut 26 de miliarde de dolari într-o singură săptămână

Cei mai bogaţi 100 de oameni ai planetei au pierdut în această săptămână 26,1 miliarde de dolari, din cauza declinului burselor. Temerile investitorilor sunt provocate de posibila intrare în vigoare a reglementărilor din SUA cunoscute sub numele de "prăpastia fiscală".
Economica.net - Dum, 18 nov. 2012, 12:43
Cei mai bogaţi 100 de oameni au pierdut 26 de miliarde de dolari într-o singură săptămână

Este vorba de un plan de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor bugetare, relatează agenţia Bloomberg, citată de Mediafax.

Jucătorii de la bursele lumii privesc cu scepticism şansele de compromis dintre administraţia Obama şi oponenţii republicani din Congres. Reuşita negocierilor ar putea feri SUA ca, la 1 ianuarie, să cadă în „prăpastia fiscală“, prin intrarea automată în vigoare a unor  taxe noi şi a unor reduceri de cheltuieli bugetare de 600 de miliarde de dolari.

Un alt motiv al temerilor de pe pieţele de capital este criza datoriilor din Europa.

Co-fondatorul Microsoft Bill Gates a pierdut 1,8 miliarde de dolari, după ce acţiunile celui mai mare producător de software au coborât cu 8% într-o săptămână.

Microsoft l-a înlocuit miercuri pe şeful diviziei Windows, Steven Sinofsky, la mai puţin de o lună după lansarea Windows 8.

Bill Gates, al doilea cel mai bogat om al planetei, are o avere de 60,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

„Investitorii au fost îngropaţi de ştiri. Toate companiile cu prezenţă internaţională au fost lovite”, a declarat Jack Ablin, director pentru investiţii la compania BMO Harris Private Bank în Chicago, cu active de circa 60 de miliarde de dolari.

Indicele Standard&Poor’s 500 a scăzut cu 4,8% de la realegerea preşedintelui Barack Obama. Acesta s-a întâlnit vineri cu liderii din Congres pentru a discuta despre „vârful fiscal”, plan în valoare de 607 miliarde de dolari care constă în majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor publice care va intra automat în vigoare la 1 ianuarie dacă negocierile pentru tăierea deficitului bugetar vor eşua.

În zona euro, economia s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, reintrând în recesiune pentru a doua oară în patru ani, potrivit datelor Eurostat publicate joi.

La nivelul săptămânii, indicele S&P 500 a coborât cu 1,45%, iar Stoxx Europe 600 cu 2,74%.

Mexicanul Carlos Slim continuă să fie cel mai bogat din lume, cu o avere de 70,6 miliarde de dolari, în scădere cu 1,2 miliarde de dolari în această săptămână.

Amancio Ortega, fondatorul retailerului de haine Inditex, este cel mai bogat din Europa şi pe locul al treilea în lume, cu o avere de 51,7 miliarde de dolari, cu 5,5 miliarde de dolari mai mare decât a americanului Warren Buffett.

Averea co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a crescut cu 2,2 miliarde de dolari, după expirarea unor restricţii de tranzacţionare pentru 804 milioane de acţiuni ale companiei. Titlurile Facebook au urcat cu 22,7% în această săptămână. Zuckerberg este pe locul 72 în indicele averilor, cu 12 miliarde de dolari.

Laurene Powell Jobs, văduva co-fondatorului Apple Steve Jobs, cu o avere de 9,7 miliarde de dolari, nu mai este în topul celor mai bogaţi 100 de oameni. Acţiunile Apple au scăzut cu 24,5% de la un maxim record atins acum opt săptămâni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...