Cei mai căutaţi angajaţi din România

Cea mai importantă creştere relativă a cererii forţei de muncă până în anul 2020 se înregistrează pentru specialiştii în tehnologia informaţiei (39,7%), conform Proiectului sectorial ,,Evaluarea şi prognozarea cererii de muncă potenţiale pentru absolvenţii de învăţământ superior, în structura ocupaţională, la orizontul anului 2020', postat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Calificări (ANC).
Economica.net - Dum, 05 oct. 2014, 09:48
Cei mai căutaţi angajaţi din România

Prognoza cererii de forţă de muncă pentru studii superioare, pentru grupa ocupaţională 2 ,,Specialişti în diverse domenii de activitate’, sugerează faptul că, până în anul 2020, se va produce o creştere a volumului cererii de forţă de muncă pentru această grupă. Se estimează că până în 2020 se va produce o creştere a cererii de forţă de muncă cu studii superioare pentru ocupaţii din grupa 2, cu aproximativ 14,8%, ceea ce reprezintă un necesar de aproximativ 145.000 de persoane. Distribuţia creşterilor pe subgrupe ocupaţionale este, însă, destul de neomogenă.

Cea mai importantă creştere relativă a cererii se înregistrează pentru specialişti în tehnologia informaţiei (39,7%). Şi pentru specialiştii în domeniul administrativ-comercial şi specialiştii în domeniul juridic, social şi cultural se prognozează creşteri ale cererii de muncă, însă cu ritmuri ceva mai lente (27%, respectiv 20,2%).

Pentru grupa inginerilor, conform studiului ANC, există creşteri ale cererii, cu aproximativ 12,8% până în anul 2020, ceea ce reprezintă în termeni nominali circa 34.000 persoane. Cererea pentru specialişti în domeniul sănătăţii creşte în continuare, pe orizontul de prognoză se estimează creşteri de 17%. Singura subgrupă ocupaţională pentru care se prognozează scăderi ale cererii de forţă de muncă este cea a specialiştilor în învăţământ.

Grupa specialiştilor în domeniul juridic, social şi cultural va deţine în continuare cea mai mare pondere, în uşoară creştere de la 29,6% în 2010 la 30,8% în 2020. Se restrânge ponderea specialiştilor în învăţământ, de la 20,2% în 2010 la 18,5% în 2020. Ponderea specialiştilor în tehnologia informaţiilor câştigă cele mai mari ponderi în structură, de la 3,65 în 2010, la 4,7% în 2020.

În ceea ce priveşte activităţile economice în care inginerii (exclusiv în electrotehnologie) îşi desfăşoară activitatea, se observă acelaşi trend crescător. Principala activitate în care inginerii (cu excepţia celor din electrotehnologie) activează este construcţia de clădiri, iar pentru această activitatea prognoza este una optimistă, dat fiind că arată o creştere de circa 35% până în 2020 (faţă de valoarea înregistrată în anul 2010).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...