Cele mai bune oferte de energie electrică la nivel național. NU alegeți ofertele de serviciu universal (II)

Șase milioane de consumatori casnici români de energie electrică aflați încă în regim reglementat sunt în fața unei alegeri. Fie plătesc de la 1 ianuarie prețurile mai mari de serviciu universal solicitate de vechii lor furnizori, fie aleg o ofertă concurențială a acestor mari furnizori, fie aleg un alt furnizor. Dacă în trecut am arătat de ce nu trebuie aleasă oferta de serviciu universal și am arătat ofertele (mai bune) concurențiale ale furnizorilor mari, de data aceasta revenim cu același avertisment și vă supunem atenției cele mai bune oferte la energie electrică din țară, de la alți furnizori decât cei mari, Electrica, Enel, CEZ și E.On. Iar ofertele de mai jos sunt cele mai bune la nivel național, mai bune decât ale celor patru “mari”
Economica.net - mar, 29 dec. 2020, 11:48
Cele mai bune oferte de energie electrică la nivel național. NU alegeți ofertele de serviciu universal (II)

De ce este important. Context

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație.

Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On

A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare. După cum am scris zilele trecute, prețurile de serviciu universal pe care cei șase milioane de clienți casnici le vor plăti dacă nu fac nimic, sunt mult mai mari, în unele cazuri cu peste 25% față de tarifele reglementate actuale, ceea ce înseamnă un plus și de 11 lei la o factură lunară de 100 kWh.

Există însă opțiunea, dacă oamenii nu doresc să schimbe furnizorul, să accepte o ofertă de piață concurențială de la același furnizor. Aceste oferte, chiar dacă sunt cu prețuri mai mari decât cele reglementate de acum (era inevitabil) sunt mai bune decât prețurile de serviciu universal comunicate de furnizori și, mai ales dacă aveți și un consum mare, economiile pot fi semnificative.

Despre ofertele concurențiale ale actualilor furnizori mari (Enel, Electrica, E.On, CEZ) și comparația cu prețurile de serviciu universal am scris aici:

De ce NU trebuie să plătiți prețurile mari la electricitate în regim de serviciu universal de la 1 ianuarie (I)

Mai aveți opțiunea de a alege un nou furnizor, altul decât unul dintre cei mari. Avantajul pe care îl aveți este că, în multe cazuri, aveți parte de un preț mai bun chiar și decât cel al furnizorilor mari. Nu uitați că schimbarea furnizorului este un proces foarte simplu (trimiteti un email ca doriți să acceptați oferta și atât) și este gratuit. De asemenea, nu uitați că puteți schimba oricând furnizorul, în termen de 21 de zile.

Am făcut un top al celor mai bune cinci oferte din țară. Iată-le

A cincea cea mai bună ofertă vine din partea ICCO Energ, o companie românească cu sediul în Brașov. Compania oferă un preț al energiei active de 0,267 lei/kWh iar oferta este destinată tuturor zonelor din țară. Pentru comparație și alegând zona Bucureștiului, prețul de serviciu universal perceput de Enel în această zonă este de 0,34 lei, doar pentru componenta de energie activă, singura de fapt din factură care face obiectul dereglementării, toate celelalte componente (tarif de transport, distribuție, certificate verzi, taxă cogenerare, acciză, TVA) fiind în continuare reglementate de ANRE și nenegociabile.

Oferta este pentru un contract pe un an.

A patra cea mai bună ofertă vine din partea Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, și el tot un furnizor român. Compania oferă, la nivel național, un preț al energiei active de 0,255 lei/kWh, unic pentru toate zonele de rețea din România, pentru un contract semnat pentru un an. Prețul este fix pe toata durata contractului.

A treia cea mai bună ofertă vine din partea Restart Energy One, tot un furnizor român. Adresată, la fel, clienților casnici din toată țara, oferta are un preț al energiei active de 0,250 lei/KWh, pentru un contract pe un an, timp în care prețul nu se modifică. Mare atenție însă: acest preț este valabil doar pentru un consum anual de 1.000 kWh, consumul care depășește acest nivel fiind facturat la un preț de 0,285 lei/kWh.

A doua cea mai bună ofertă este a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care a intrat și pe zona furnizării de energie electrică pentru clienții casnici. Oferta este valabilă, și ea, pentru toate zonele țării, și se referă la un contract de furnizare semnat pe un an. Prețul energiei active este de 0,245 lei/kWh pentru primul semestru din 2021, după care, pentru al doilea semestru, prețul ajunge la 0,25 lei/kWh.

Cea mai bună ofertă care apare în comparatorul de oferte concurențiale al ANRE este cel al AIK Energy, care vine cu un preț de doar 0,228 lei/kWh, preț al energiei active.  Nu dorim să influențăm în niciun caz alegerea făcută de dvs. dar considerăm că trebuie să știți mai multe despre această ofertă. În primul rând, deși apare în comparatorul ANRE pentru toate zonele de rețea din țară, se înțelege că este disponibilă doar pentru zona Muntenia (București, Ilfov, Giurgiu). AIK Energy este fosta Valahia Gaz, care a fost, în trecut, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România. Firma a fost foarte agresivă în oferte și pentru consumatorii casnici de gaz, însă, în noiembrie, și-a anunțat clienții că nu le mai poate asigura furnizarea gazului iar aceștia au fost trecuți la un alt furnizor, de ultimă instanță, Premier Energy. Pe piața de electricitate, o altă firmă din grupul AIK întâmpină probleme. Mai precis, AIK Energy Ltd. apare cu o datorie de circa 693.000 de lei la Transelectrica, în contul creanțelor pe piața de echilibrare, deci compania nu a plătit la timp facturile aferente dezechilibrelor produse în piață.

 

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...