1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

News

Străinii iau majoritatea dividendelor FP: 66 milioane de euro

Fondurile de investiţii de risc din grupul american Elliott Associates primesc cele mai mari dividende brute de la Fondul Proprietatea (FP), adică 62,2 milioane de lei (peste 15, 1 milioane de euro), corespunzătoare unei deţineri de aproape 13%, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Străinii sunt acţionarii majoritari  ai FP şi au impus o politică de management care poate duce la tranformarea în dividende a tuturor activelor valoroase ale fondului.

22 mai, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Fondurile străine de investiţii au o deţinere de 48,45% din acţiunile subscrise şi vărsate ale Fondul Proprietatea (FP), în funcţie de care se şi face repartizarea dividendelor. Fondurile străine au 47,16%, dacă se adaugă şi acţiunile rămase neplătite de statul român, potrivit raportului Franklin Templeton Investment Management.

Administratorul FP a raportat astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)structura acţionariatului la data de referinţă de înregistrare de 14 mai, înregistrare care dă dreptul la dividende.

Fondurilor de investiţii străine li se adaugă persoanele fizice străine (nerezidenţii) care au peste 8% din acţiunile FP (8, 2 din acţiunile vărsate).

În total, străinii au  de primit dividende în valoare de 292 de milioane de lei (peste 65,7 milioane de euro, la cursul de 4,44 lei/euro). Manchester Securities Corp., care are peste 10% din acţiunile FP şi Beresford Energy Corp. , fondurile Elliott Associates, aşteaptă dividende de brute de  67,2 milioane de lei (15,1 milioane euro).

Compania de investiţii City of London Investment Management (cu deţinere de 7%) are de luat 36,2 milioane de lei (8,1 milioane de euro), iar persoanele fizice nerezidente cu peste 5,4 milioane de lei mai mult.

Ca şi în cazul persoanelor fizice române, mulţi dintre acţionarii individuali sunt foşti proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP, sau moştenitori ai acestora.

Dintre moştenitori se remarcă Georgia Palade van Dusen, succesoarea marelui industriaş antebelic Nicolae Malaxa. Georgia Palade mai are mai puţin de 5% din acţiunile FP.

Românii mai au 31,36% din acţiunile vărsate (30,53% din totalul celor subscrise), ceea ce le dă dreptul la dividende de peste 160 de milioane de lei.

Din deţinerile româneşti, fondurile de investiţii şi persoanele juridice române au pachete de peste 10% în total, adică dreptul la dividende de peste 51,6 milioane de lei.

Acţionarii Fondului Propretatea au decis distribuirea a peste 96% din profitul net pe 2011 în dividende care totalizează 517 milioane de lei (peste 116 milioane de euro).

Perspectivele FP sunt în continuare de a fi un mare furnizor de dividende, pentru că, dominaţi de fondurile de investiţii străine, la care s-au raliat şi mulţi dintre investitorii români, acţionarii FP au hotărât vânzarea pe bucăţi, practic, a activelor fondului, încasările urmând să fie distribuite ca aşa zise „dividende speciale“.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO