Patru morţi, inclusiv atacatorul, şi 20 de răniţi în atacul de la Londra. Doi dintre răniţi sunt români

Cel puţin 12 persoane au fost rănite miercuri în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni aflaţi pe trotuar, relatează Reuters. 
Economica.net - mie, 22 mart. 2017, 15:03
Patru morţi, inclusiv atacatorul, şi 20 de răniţi în atacul de la Londra. Doi dintre răniţi sunt români

Într-un incident separat, un poliţist a fost înjunghiat de către un bărbat care a intrat în clădirea Parlamentului, înarmat cu un cuţit. Atacatorul l-a rănit pe poliţist, fiind apoi împuşcat de un alt om al legii, relatează Reuters şi Sky News. Nu este clar, deocamdată, care este starea răniţilor.

Legislativul şi-a suspendat activitatea, iar parlamentarilor li s-a cerut să nu părăsească sediul. În clădire au fost detaşaţi mai mulţi poliţişti înarmaţi.

Presa britanică notează că cele două incidente s-au petrecut aproape în acelaşi timp. Potrivit unor martori citaţi de Sky News, e posibil ca atacatorul din Parlament să fie şoferul care a rănit mai multe persoane pe podul Westminster.

Cel puţin 15 ambulanţe s-au deplasat în zona Podului Westminster, pentru a trata şi prelua răniţii. Între 8 şi 10 persoane erau căzute pe trotuar la sosirea echipelor de intervenţie.

UPDATE 17:45 –  Poliţia Metropolitană tratează incidentul de la Londra drept un atac terorist – oficial

Incidentul de miercuri de la Westminster este tratat drept un atac terorist, a anunţat Poliţia Metropolitană într-un mesaj de Twitter preluat de mass-media britanice.

‘Tratăm incidentul drept un atac terorist până la momentul când vom avea mai multe informaţii’, a precizat sursa citată.

UPDATE 18:45 – O femeie a murit, iar numeroşi răniţi sunt în stare foarte gravă

O femeie a murit în urma atacului de miercuri de pe Podul Westminster din Londra, anunţă The Guardian, citând surse medicale preluate Press Association. 

Sursa citată precizează că multe dintre persoanele rănite aflate în grija medicilor de la spitalul londonez St. Thomas au suferit ‘răni cumplite’.

În jurul orei locale 14:40, un autoturism marca Hyunday, de culoare gri, a intrat în zona rezervată pietonilor de pe Podul Westminster şi i-a lovit pe trecătorii care i-au ieşit în cale.

Maşina a circulat pe trotuar până în apropierea uneia dintre intrările în sediul Parlamentului, unde s-a izbit de un gard.

Şoferul a coborât de la volan şi s-a îndreptat în fugă spre intrarea în sediul Legislativului. Poliţiştii care păzeau incinta l-au oprit, moment în care bărbatul l-a înjunghiat pe unul dintre oamenii legii. Martorii au declarat că atacatorul a fost împuşcat în timp ce se pregătea să atace cu cuţitul încă un poliţist.

UPDATE 19:10 – Numărul morţilor a crescut la două persoane

Cel puţin două persoane au murit în urma atacului terorist care a avut loc miercuri în apropiere de sediul Parlamentului britanic, potrivit unor surse citate de postul Sky News.

Un comandant din cadrul Scotland Yard a declarat într-o scurtă informare de presă că ‘există mai multe persoane rănite în incident, inclusiv poliţişti’, dar nu a furnizat mai multe detalii.

El a făcut un apel la martorii incidentului să ia legătura cu autorităţile, iar la cei care au făcut fotografii sau filmări în zona atacului, să le predea anchetatorilor. 

Un poliţist a fost înjunghiat în dreptul uneia dintre intrările în clădirea Parlamentului, iar individul care îl atacase cu un cuţit a fost împuşcat.

UPDATE 19:34 – Anchetă antitero în cazul atacului de la Londra; incidentul este în desfăşurare

Un oficial din cadrul Poliţiei Metropolitane a declarat că incidentul din zona Podului Westminster este ‘în desfăşurare’, într-o declaraţie de presă televizată al cărei text a fost postat ulterior pe contul de Twitter al instituţiei.

‘Permiteţi-le serviciilor de intervenţie să gestioneze acest incident în desfăşurare’, se arată în declaraţia comandantului BJ Harrington, care a anunţat că a fost lansată o anchetă antitero.

‘Azi, de la ora 14:40, Poliţia Metropolitană a acţionat în urma unui incident produs în apropiere de Piaţa Parlamentului şi care a fost declarat drept un incident terorist. Deşi opţiunile rămân deschise cu privire la motivele din spatele atacului, a fost deja lansată o anchetă antitero. În acest moment voi confirma ceea ce ştim că s-a petrecut, însă nu voi face speculaţii. Ne-au parvenit mai multe sesizări diferite, legate de o persoană aflate în apele râului Tamisa, de o maşină care a intrat în pietoni şi de un bărbat înarmat cu un cuţit. Ofiţerii de Poliţie se aflau deja în zonă, ca parte a operaţiunilor noastre de rutină. Imediat au fost detaşate forţe de poliţie suplimentare, inclusiv ofiţeri înarmaţi. Colaborăm îndeaproape cu serviciul de ambulanţă şi cu pompierii’, a spus oficialul londonez.

Harrington le-a transmis localnicilor şi turiştilor să evite zona unde s-au produs incidentele, pentru a le permite anchetatorilor să îşi deruleze activitatea şi le-a cerut martorilor să coopereze cu anchetatorii şi să predea imaginile surprinse în timpul atacului.

‘Le cerem oamenilor să rămână vigilenţi şi să anunţe imediat ce remarcă ceva suspect’, se mai arată în declaraţia de presă.

UPDATE 20:03 – Poliţistul înjunghiat de atacator la intrarea în Parlament a murit

Poliţistul înjunghiat de atacatorul care a încercat miercuri să intre în incinta Parlamentului a murit, transmite BBC, citând surse apropiate anchetei.

Bărbatul a murit înainte de a fi preluat de serviciul de ambulanţă, au precizat sursele citate. La faţa locului s-au făcut încetări de resuscitare, dar ofiţerul nu a mai putut fi salvat.

UPDATE 20:07 – Trei liceeni francezi răniţi. Premierul May convoacă comitetul de criză

Trei liceeni francezi au fost răniţi în atacul produs miercuri după-amiază în apropierea sediului parlamentului din Londra, au indicat oficiali francezi, potrivit Reuters.

Cei trei sunt adolescenţi în vârstă de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania, potrivit cotidianului regional Le Telegramme. Publicaţia citează colegi ai celor răniţi, care au relatat că aceştia au fost loviţi de o maşină în timp ce se deplasau pe podul Westminster.

Premierul francez a confirmat pe Twitter că este vorba despre trei liceeni.

Prim-ministrul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de criză COBRA. Reuniunea va avea loc începând de la ora 22.00, a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

Conform Autorităţii Portuare londoneze, o femeie a fost scoasă din fluviul Tamisa lângă podul Westminister şi este tratată de urgenţă pentru răni grave. Aceeaşi sursă a precizat că traficul fluvial a fost închis în zonă.

Atacul de la Londra a survenit în ziua în care la Bruxelles au fost comemorate atentatele comise în urmă cu un an în capitala belgiană, în care au fost ucise 32 de persoane.

UPDATE 20:10 – Patru morţi, inclusiv atacatorul, şi 20 de răniţi în atacul de la Londra, anunţă Poliţia

Cel puţin patru oameni au murit, inclusiv un ofiţer de poliţie înjunghiat în curtea Parlamentului şi atacatorul, a anunţat Scotland Yard.

UPDATE 20:27 – Doi dintre răniţi sunt români

Doi dintre răniţi sunt români şi au fost transportaţi la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE precizează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...