Celebrul ringtone Nokia. De unde provine şi cum a apărut VIDEO

Cum îţi dai seama că o persoană deţine un telefon Nokia? Cu siguranţă răspunsul este ringtone-ul specific al finlandezilor, introdus în anul 1994.
Economica.net - Dum, 11 nov. 2012, 10:30
Celebrul ringtone Nokia. De unde provine şi cum a apărut VIDEO

Dacă şi voi sunteţi curioşi de unde se trage faimosul jingle şi cum a ajuns la forma cunoscută de o lume întreagă, iată ce scriu cei de la The Next Web despre el:

Originile ringtone-ului

Nokia Tune era cunoscut initial sub numele „Grande Valse”, acelaşi titlu oferit de altfel şi de compozitorul Frederic Chopin unuia din valsurile sale. Dar să nu uităm însă că tema celor de la Nokia a fost dintotdeauna atribuită unui chitarist şi compozitor spaniol – Francisco Terrega – cu melodia „Gran Vlase” din anul 1902.

Adevărul este că Terrega reprezintă principala sursa de inspiraţie a celor de la Nokia, însă trebuie precizat că acesta a compus totul plecând de la un fragment de 3 secunde din „Grande Valse” a lui Chopin.

Dovada, în video-ul de mai jos

 Fragmentul despre care menţionam mai sus poate fi auzit la minutul 2.55 (Ascultaţi cu atenţie pentru a-l putea identifica)

Tema de pornire a telefoanelor Nokia

Aşa cum probabil ştiţi, aceasta este tema de pornire a telefoanelor Nokia şi am adăugat-o pentru că permite o identificare mai uşoară a notelor preluate de la valsul lui Chopin de către Terrega.

Pentru că am tot vorbit de el, iată şi cum sună valsul cu acelaşi nume în versiunea lui Francisco Terrega.

Acesta a adăugat un element foarte important melodiei, şi anume – începutul repetitiv dinaintea notelor din piesa lui Chopin.

Iar în final a ieşit ceea ce ştim cu toţii astăzi.

Istoric al ringtone-ului Nokia

„Într-o seară, unui tip de la marketing i s-a părut că aude pe cineva la departamenul de inginerie jucându-se cu tonurile unui telefon. De fapt, persoana care se afla acolo a declarat că testează un radio în încercarea de a găsi cea mai enervantă frecvenţă”, susţine muzicianul Thomas Dolby, unul din cei care au contribuit la realizarea ringtone-ului.

„Încântat de ce a auzit, tipul de la marketing a decis să pună la punct realizarea unor tonuri de telefon doar pentru Nokia. Imediat după aceea, au fost sunati o serie de oameni care s-au declarat încântaţi de idee, aşa că până la apariţia primelor sunete nu a mai fost decât un pas. Avocaţii au intervenit la scurt timp afirmând că nu se poate să adopţi pur şi simplu „o secţiune” dintr-o melodie fără a plăti drepturi de autor şi alte autorizaţii necesare, singura excepţie făcând-o situaţia în care compozitorul este decedat de 75 de ani sau mai mult, lucru de altfel valabil în cazul de faţă. Cam aşa sună istoria celui mai de succes jingle”, a conchis Dolby.

Potrivit estimărilor, în luna ianuarie 2010, acest ton era auzit în lumea întreagă de aproximativ 1,8 miliarde de ori pe zi si 20,000 de ori pe secunda.

 

Cum arată viitorul smartphone Nokia Lumia 830 GALERIE FOTO

Nokia scoate telefonul cu autonomie de 33 de zile

Telefonul cu cel mai mare ecran din lume. Este şi Full HD – Cum arată şi cine îl face

Cel mai ieftin telefon Nokia Lumia. Cum arată şi cât costă

Inedit – Nokia Lumia 900 vs Nokia 3310 – Test de rezistenţă în slow motion VIDEO

Cele mai urâte telefoane Nokia din istorie. Top 3


Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...