CFR SA vrea să internalizeze activitatea de proiectare pentru lucrările de investiţii

CFR SA are ca strategie dezvoltarea activităţii proprii de proiectare feroviară, întrucât a constatat deprofesionalizarea consultanţei feroviare şi a proiectării feroviare.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 13:56
CFR SA vrea să internalizeze activitatea de proiectare pentru lucrările de investiţii

‘Nu sunt mulţumit de modul în care merg aceste proiecte (derulate de CFR SA – n. r.). Din păcate, de-a lungul timpului, s-a constatat o deprofesionalizare a activităţii de construcţii feroviare, o deprofesionalizare a consultanţei feroviare şi, nu în ultimul rând, a proiectării feroviare. Noi încercăm să adaptăm şi să preluăm o parte din aceste servicii care s-au pierdut şi vom începe ca strategie să ne consultăm propria noastră proiectare pentru că suntem nevoiţi’, a declarat, miercuri, directorul general al CFR SA, Marius Chiper, la conferinţa ‘Transporturi şi Infrastructură 2017’.

El a dat ca exemplu faptul că nimeni nu s-a arătat interesat de licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia Bucureşti-Otopeni.

‘De exemplu, am lansat studiul de fezabilitate Bucureşti-Otopeni şi nu a venit nimeni la licitaţie. Repetăm licitaţia, dar asta înseamnă timp pierdut şi paşi pierduţi în implementarea unor proiecte. Atunci, vom lua aceste măsuri să ne dezvoltăm în casă cât putem pe partea de proiectare’, a explicat Chiper.

Şeful CFR SA a menţionat că societatea pe care o conduce a preluat în noiembrie 2016, de la o filială proprie, 1.500 de oameni cu care intenţionează să formeze o ‘unitate de intervenţie’ pentru realizarea proiectelor de anvergură mică.

‘Tot la nivelul companiei, am preluat în luna noiembrie 1.500 de oameni de la fosta Secţie de Întreţinere Mecanizată a Căii, o filială a noastră. Este dotată cu maşini şi utilaje de execuţie a lucrărilor de infrastructură pentru proiecte mici şi intenţia noastră este să profesionalizăm această resursă şi să o organizăm ca unitate de intervenţie pentru a ne face proiectele de mică anvergură, care nu necesită utilaje complexe sau resurse foarte mari. Suntem într-un trend ascendent din punct de vedere financiar. Suntem stabili. Am primit nu cât am vrut, dar în limite rezonabile rezistăm şi putem să ne derulăm proiectele de investiţii, dar, cu perseverenţă şi cu răbdare, vom reuşi să avem o infrastructură feroviară bună’, a spus Marius Chiper.

Actorii principali din infrastructura rutieră, feroviară şi de metrou s-au reunit, miercuri, la conferinţa ‘Transporturi şi Infrastructură 2017’, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la situaţia din sector românesc de resort.

La conferinţă au fost invitaţi Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Ştefan Ioniţă, director general CNAIR, Marius Chiper, director general Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Iosif Szentes, director general CFR Călători, Marin Aldea, director general Metrorex, Valentin Stoica, vicepreşedinte ARACO şi Rareş Măcinică, director general Lagermax AED România.

Te-ar mai putea interesa și
Facturile o iau razna. Prețul energiei e și de patru ori mai mare față de acum un an
Facturile o iau razna. Prețul energiei e și de patru ori mai mare față de acum un an
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh, în luna august 2022, valoare cu 332% mai mare faţă de preţul......
Protest în București. Liderii AUR, în frunte cu George Simion, au plecat spre Piața Victoriei
Protest în București. Liderii AUR, în frunte cu George Simion, au plecat spre Piața Victoriei
Sute de oameni s-au strâns deja în Piața Victoriei pentru un protest organizat de Partidul AUR împotriva creșterii ...
Romgaz vrea să producă hidrogen din surse regenerabile
Romgaz vrea să producă hidrogen din surse regenerabile
Producătorul național de gaze Romgaz consultă piața pentru servicii privind elaborarea unui studiu de piață și oportunități ...
Rușii îi lasă fără gaze și pe italieni. Anunț oficial al companiei energetice Eni: Blocajul va continua și luni
Rușii îi lasă fără gaze și pe italieni. Anunț oficial al companiei energetice Eni: Blocajul va continua și luni
Grupul italian Eni a anunţat că în acest weekend nu va primi gazele comandate grupului rus Gazprom şi că situaţia va ...