CGMB a aprobat prelungirea până la 1 februarie a contractului de închiriere a sediului Primăriei

Consilierii generali au aprobat, marţi, proiectul privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei, acesta fiind valabil până la 1 februarie 2014.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 13:47
CGMB a aprobat prelungirea până la 1 februarie a contractului de închiriere a sediului Primăriei

Pentru aprobarea proiectului erau necesare 35 de voturi, la şedinţa de marţi fiind prezenţi în sală 44 de consilieri, care au votat în unanimitate proiectul privind prelungirea perioadei de închiriere a actualului sediu al municipalităţii, până la data de 1 februarie 2014.

Deşi înaintea şedinţei CGMB consilierii PDL au arătat că vor depune la secretariatul Consiliului un nou proiect de hotărâre care să prelungească perioada chiriei până la data de 1 februarie 2014, în urma discuţiilor cu liderii de grup s-a hotărât ca proiectul PDL să fie transformat în amendament la proiectul iniţiat de executivul municipalităţii.

Astfel, contractul de închiriere pentru actualul sediu al Primăriei a fost prelungit până la 1 februarie 2014, şi nu pentru un an, cum stabilea proiectul iniţial, supus dezbaterii în şedinţa de îndată convocată marţi.

Un alt amendament introdus de consilierii PDL a avut în vedere ca, până la 1 februarie 2014, primarul general să primească mandat să desfăşoare toate procedurile legale necesare achiziţionării imobilului, iar apoi să prezinte Consiliului „forma de negociere” şi elementele distincte ale contractului de vânzare-cumpărare.

Proiectul a primit 44 de voturi „pentru”, reprezentând unanimitatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Înaintea şedinţei CGMB, consilierii generali ai PDL au spus, într-o conferinţă de presă, că vor propune un proiect de hotărâre care să prelungească contractului de închiriere a sediului PMB până la 1 februarie 2014, timp în care primarul general să fie obligat să încheie contractul de vânzare-cumpărare al imobilului la preţul deja plătit.

În replică la declaraţiile consilierilor PDL, înainte de votul acordat proiectului, consilierul PSD Doru Giugula a ţinut să prezinte, la prezidiul Consiliului, minutele şedinţelor anterioare ale CGMB din mandatul trecut, respectiv înregistrările în care membrii PDL de atunci îşi dădeau acordul pentru proiectul iniţial privind închirierea imobilului din Splaiul Indeţendenţei nr. 191-193.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost convocat din nou, marţi, în şedinţă de îndată, după ce luni proiectul privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei a fost respins de consilierii generali.

Liderul de grup al PNL, consilierul general Cornel Pieptea, a prezentat, luni, situaţia contractului de închiriere a actualului sediul al Primăriei Capitalei.

Contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat Pieptea.

Încă de la începutul acestui contract a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 – 11.377.823 de lei, în 2012 – 11.940.815 lei, iar în 2013 – 9.046.757 lei.

În şedinţa din 28 noiembrie, consilierii generali ai Capitalei au scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii contractului de închiriere pentru actualul sediu al municipalităţii.

Viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea atunci că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna anului viitor, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ar putea fi gata în câteva luni
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ...
Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc ...
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană (CE) a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile ...
Beneficiile extra-salariale acordate angajaților au scăzut cu 95% în 2020 –  analiză Mazars
Beneficiile extra-salariale acordate angajaților au scăzut cu 95% în 2020 – analiză Mazars
Tipurile de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor, precum masaj şi masă la birou, au scăzut cu 95% în 2020 ...