CGMB, convocat din nou în şedinţă de îndată, pentru prelungirea închirierii sediului Primăriei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost convocat din nou, marţi, în şedinţă de îndată, după ce luni proiectul privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei a fost respins de consilierii generali.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 08:52
CGMB, convocat din nou în şedinţă de îndată, pentru prelungirea închirierii sediului Primăriei

În şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care ar urma să înceapă la ora 12.00, este supus din nou dezbaterii proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere din 11 decembrie 2009, pentru imobilul din Splaiul Independenţei nr. 291-293, actual sediu al municipalităţii.

Consilierul general al PDL Mircea Raicu, a anunţat că va face o declaraţie de presă, cu o oră înaintea şedinţei CGMB.

Proiectul privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti a fost respins de consilierii generali în şedinţa de îndată convocată luni.

Pentru aprobarea proiectului era necesar un număr de 35 de voturi, însă au fost prezenţi doar 33 de consilieri, în condiţiile în care reprezentanţii PDL în CGMB au părăsit sala de şedinţe, iar alţi consilieri au fost absenţi. Proiectul a primit 29 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, fiind înregistrate şi trei abţineri.

Înainte de votul final, liderul de grup al PNL, consilierul general Cornel Pieptea, a făcut o scurtă prezentare a situaţiei contractului de închiriere a actualului sediul al Primăriei Capitalei.

Astfel, contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat Pieptea.

Încă de la începutul acestui contract a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 – 11.377.823 de lei, în 2012 – 11.940.815 lei, iar în 2013 – 9.046.757 lei.

Consilierii PDL au cerut colegilor din CGMB să nu voteze pentru prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al PMB, după ce s-ar fi plătit 11 milioane de euro, fără să fie încheiat un contract de leasing.

„Cu mai bine de trei ani în urmă, fostul Consiliu General al Municipiului Bucureşti, după mai multe respingeri, a aprobat mutarea într-un nou sediu, pe perioada consolidării clădirii PMB, cu condiţia încheierii unui contract de leasing financiar”, a declarat Mircea Raicu, la un protest al consilierilor PDL, în faţa Primăriei, înaintea şedinţei de îndată de luni a CGMB.

Viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu a declarat, după respingerea proiectului, că unii consilieri sunt „iresponsabili” şi că municipalitatea va fi de marţi, când expiră contractul, într-o situaţie disperată.

Potrivit lui Marcel Nicolaescu, din 2009, municipalitatea a plătit aproximativ 9,7 milioane de euro chirie pentru actualul sediu, bani care puteau constitui un avans la cumpărarea întregului imobil.

„Eu, personal, vă spun cu toată responsabilitatea că nu am crezut că vom ajunge aici, în situaţia de a pierde aceşti 9,7 milioane de euro”, a mai spus viceprimarul PNL.

Nicolaescu a mai spus că se va lua legătura cu proprietarii imobilului, luni după-amiază, pentru a găsi o soluţie atât pentru păstrarea sediului, dar şi a banilor.

La momentul vânzării imobilului de la fostul la actualul proprietar, clădirea a fost evaluată, în urma expertizei, la 11,5 milioane de euro, în prezent municipalitatea plătind aproape 90 la sută din acea sumă, a mai spus viceprimarul.

Întrebat de ce municipalitatea nu şi-a exercitat, până la acest moment, opţiunea privind cumpărarea imobilului, Marcel Nicolaescu a explicat că nu exista încă „o situaţie de ansamblu”, fiind aşteptat termenul final pentru închiriere, astfel încât să se treacă la posibilitatea de a cumpăra imobilul.

Totodată, Nicolaescu a arătat că situaţie este disperată şi din punct de vedere al desfăşurării activităţii primăriei, el arătând că în actualul sediu lucrează, pe lângă aparatul executiv, şi dispeceratele de iarnă, care gestionează mai multe servicii în anotimpul rece.

În şedinţa din 28 noiembrie, consilierii generali ai Capitalei au scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii contractului de închiriere pentru actualul sediu al municipalităţii.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara atunci că PDL şi PPDD vor solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice modul în care sunt gestionaţi toţi banii din Primăria Capitalei, acuzându-l pe primarul general că face „jaf” din banul public.

Viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea atunci că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna anului viitor, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...